26.09.2024.

15:13

Foto: Ivan Kocić

Vesti

Vučević: Oni koji vole BiH bi trebalo da vole i Srpsku kao njen deo! Dogovor Srba i Bošnjaka bio bi od velikog značaja za oba naroda

Vučević je istakao i da oni koji vole BiH bi trebalo da vole i Srpsku kao njen deo. 

- Ko voli jaku BiH, treba samo da zavoli Republiku Srpsku i videće kako će stvari biti mnogo bolje. Što se tiče političkog Sarajeva, stvarno nemamo nikakav problem i mislimo da bi dogovor Srba i Bošnjaka bio od velikog značaja za oba naroda. Verujem da kad bi se balkanski narodi udružili da bi bila mnogo bolja situacija u ovom delu Evrope. Međutim, istorijske istine potvrđuju da često dolazi neko sa strane da nam tobože pomogne, ali malo i odmogne u međusobnom razumevanju - rekao je Vučević.

On je podsetio prisutne da predlog Beograda da se gradi auto-put ka Sarajevu stoji, kao i predlog da se priča o pruzi.

- Govorili smo o dva pravca, mi ćemo povezati naš narod istočno od Republike Srpske, ali i Bošnjake u sandžačkom delu ili raškom delu koji će lakše dolaziti do Jahorine, biće više gostiju. Više će ljudi dolaziti u Sarajevo i više Sarajlija u Beograd ili Novi Sad, Niš. Spašće i tenzije, jer ovi projekti donose dobre stvari, zato mi i pričamo o njima. Bojim se da se Srbija uvek ubacuje u kontekst kada nemate šta drugo da ponudite svojim građanima, kada nemate ekonomske rezultate, kada ne možete da pokažete da rastu plate i penzije, da imate infrastrukturne projekte, kada ne možete da pokažete da radite na unapređenju svoje države, onda tražite krivca sa strane i kažete da je neko navodno zlonameran. Mi nikoga ne optužujemo i hoćemo da sarađujemo sa svima, a naravno da nam je Srpska prva adresa. Izvinite, pa to je prirodno i normalno - podvlači on.

Moramo da radimo zajednički bolje, velika je čast ovo, ali i velika odgovornost, reči su premijera.

- Koliko god da razumete Srpsku dodatno ste u najmanju ruku moralno obavezani da pomognete i radite sve što čuva i jača Srpsku. Nadam se da ću biti dostojan ovog priznanja, kao sto sam rekao u uvodnom izlaganju, velika je čast za moju porodici i mene lično, a rekao bih i politiku koji predvodi predsednik Vučić. U pravu je predsednik Dodik kada je rekao da je govor predsednika Vučića u UN nešto što je kritika većinskog slobodarskog sveta koji nije ekonomski i medijski domanantan, ali jeste u geografskom smislu. To je utkano i u naše odnose. Veliko hvala još jednom građanima Srpske i predsedniku Dodiku na odluci - naglašava Vučević.