30.09.2024.

09:58

Foto: Ata images / wiki

Vesti

Šta će biti sa Podgoricom?! Teška situacija nakon konačnih rezultata izbora: Milatović tas na vagi ili novi izbori?

Podgorički parlament broji 59 odbornika, a za većinu je potrebno 30. Ključni faktor biće koalicija „Za bolju Podgoricu“, koju predvodi predsednik države Jakov Milatović sa GP URA i Pokretom za promene Nebojše Medojevića.

Ukoliko koalicije PES-Demokrate i „Za budućnost Podgorice“ dobiju podršku Milatovića, mogli bi obezbediti 33 mesta u parlamentu. S druge strane, DPS bi sa podrškom Evropskog saveza, SEP-a i liste „Za bolju Podgoricu“ mogao imati 30 odbornika.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata (29,95% glasova), PES i Demokrate 14 (21,77%), koalicija okupljena oko nekadašnjeg DF-a 13 (20,16%), „Za bolju Podgoricu“ 6 (10,52%), Evropski savez 3 (5,43%), a Preokret i SEP po dva mandata.

Vanredni izbori u Podgorici održani su zbog raskola u Pokretu Evropa sad između Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Analitičari ističu da samo DPS može biti zadovoljan ishodom izbora.

Profesor Miloš Bešić iz Beograda istakao je da DPS ima legitimno pravo da prvi pokuša da formira vlast, jer je osvojio najviše glasova, ali smatra da je malo verovatno da će to uspeti.

Bešić je ocenio da su rezultati pokazatelj stabilnosti DPS-a i rasta te partije, koja je nakon gubitka vlasti sačuvala organizaciju i nastavila ozbiljan rad.

Koalicija „Za bolju Podgoricu“ mogla bi igrati ključnu ulogu u formiranju vlasti, a Bešić smatra da će prvo ponuditi saradnju PES-Demokratama, a potom, ukoliko ne uspeju, i DPS-u.

Nikola Marković, direktor RTV Nikšić, ocenio je da je koalicija „Za budućnost Podgorice“ ostvarila dobar rezultat, dok je DPS potvrdio svoju snagu kao najjača opoziciona partija. Ipak, Marković smatra da je scenario ponavljanja izbora, poput onog u Budvi, verovatan.

Prema Markovićevim rečima, vladajuće elite moraju ozbiljnije pristupiti društvenim problemima, a ovakvo ponašanje daje prednost DPS-u.