30.09.2024.

10:27

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

Bošnjaci šalju poruku da Srbi nisu dobrodošli! Radanović: Žele da srpske povratnike uplaše i prisile na iseljavanje!

Radanović je u Јutarnjem programu RTRS-a naglasio da se ovakvi napadi dešavaju skoro svakih sedam dana, navodeći primere u okolini Sanskog Mosta, srednjoj Bosni i na području Hercegovine.

- Na žalost, ovo su postala redovna događanja, od kojih samo nekoliko dođe do medija, tako da javnost ostaje začuđena da se ovakve stvari događaju 29 godina nakon rata - naveo je Radanović.

Naglasio je da su napadi na povratnike u FBiH dela organizovanih grupa, a sve manje pojedinaca.

- Ovde uočavamo dobru organizaciju i tačne lokacije, a to je tamo gde Srbi pokušavaju nešto izgraditi i obnoviti. Sa ovakvim pristupom prema povratnicima Federacija po odgovornosti i pravima Srba ne zaostaje ni za Kosmetom ni za Hrvatskom - naglašava Radanović.

Radanović ističe da Odbor za zaštitu prava Srba redovno dostavlja zahteve Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona kako bi dobili odgovore da li je policija postupala i da li je predala krivičnu prijavu.

- Imali smo pre par godina slučaj kada je krenula gradnja migrantskog naselja Lipa kod Bihaća. Tada smo predali prijavu protiv gradonačelnika Bihaća, ali nam je kasnije rečeno da je predmat neaktivan. Ovde je dakle reč o organizovanim napadima da bi se srpska zajednica prestrašila, da im se otuđi imovina i da se Srbi oteraju sa tih područja - ističe Radanović.

Niko nije odgovarao za stravičan zločin nad Srbima

Podsetio je da je pred 29 godina počinjen stravičan zločin nad Srbima u Petrovcu, Ključu i Bosanskoj Krupi i da je zapaljeno 35 crkava i manastira, a da do danas niko nije osuđen i da se još čeka na ishod suđenja bivšem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću.

- Zbog čega se toliko čeka na presudu Dudakoviću? Čeka se jer je optužnica napravljena tako da treba izvesti 400 svedoka čime se odugovlači suđenje. Neki su u međuvremenu i pomrli i tako se gubi svrha suđenja - kaže Radanović.

Dodao je da je ovaj zločin nad srpskim stanovništvom u rangu odmah ispod genocida.

- Srbima je važno da to suđenje dobije epilog i da se utvrdi da je bio udruženi zločinački poduhvat nad opštinama u kojima je prognano kompletno srpsko stanovništvo - zaključio je Radanović.