Autor: Informer.rs

30.09.2024.

10:42

Foto: printscreen

Vesti

Jovanov podsetio na rane radove "žutih": Pajtić i poslanici DS 2006. stali uz vlast da bi promenili zakon u korist Rio Tinta

Jovanov je u nastavku sednice republičkog parlamenta poslanicima predstavio listing sa sednice koja je održana 17. aprila 2006. godine prema kome se vidi da su 4 poslanika Demokratske stranke tada glasala za predlog Vlade Srbije.

- Prema izmenama tog zakona ukinuto je pravo države da raspiše tender ako se pronađe neka mineralna sirovina, I doneta je odluka da onaj ko je pronašao sirovinu jedini može da eksploatiše. To je tada urađeno u korist Rio Tinta - naveo je šef poslanika SNS u Skupštini Srbije.

On je objasnio da su za izmene zakona tada glasali poslanici vladajuće koalicije - DSS, G17, SPO, plus SPS koji je manjinski podržavao Vladu Srbije.

- I pazite onda, pored poslanika vlasti koji su glasali za zakon, 4 opoziciona poslanika Demokratske stranke, među kojima je bio Bojan Pajtić, ulaze u salu i glasaju za predlog prve Vlade Vojislava Koštunice. Očigledno da nije bilo dovoljno poslanika vlasti I oni onda ulaze I glasaju za ono što je odgovaralo Rio Tintu - objasnio je Jovanov.

On je sve ovo izneo u javnost replicirajući poslaniku DS Srđanu Milivojeviću koga je nazvao pravim lobistom Rio Tinta.