30.09.2024.

11:55

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Brnabić poručila opoziciji: Odlučite za šta ste - da Vučić bude ili da ne bude na sednici o litijumu!

- Što se tiče prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića koliko sam ja čula, ovlašćeni predlagač Danijela Nestorović, vaša koleginica je rekla da nikako ne dolazi ni pod ni pod kojim uslovima. Pokazaću vam stenogram šta je ona tačno rekla. Nakon nje je onda i gospodin Radomir Lazović rekao "nikako predsednik u Narodu skupštinu, pa je i onda gospođa Tepić rekla "nikako predsednik u Narodnu skupštinu, nećemo da pravimo cirkus", pa je onda gospodin Đilas rekao "zaboga, ne nikako predsednik u Narodnu skupštinu, nećemo". Vi ste podeljeni tako po poslaničkim grupama, imate troje koje kukaju nikako da ne dođe, a onda jedan kaže "pa neka dođe", a onda ga troje vas poklopi da ne dođe nikako. To je malo više neozbiljno, ali još jedan spomenik vašoj neozbiljnosti i vašoj neodgovornosti - rekla je Brnabić, a nešto kasnije dodala:

- Ovlašćeni predlagač za ovaj zakon je rekla da ne može Aleksandar Vučić da bude ovde. Rekla je može na balkonu kao gost, ako ga Ana Brnabić pozove, a na sednici na kojoj bi se raspravljalo o zabrani iskopavanja litijuma ne bi trebalo da prisustvuje. Vi morate da se dogovorite, ja nemam vremena, a imam suviše poštovanje i prema predsedniku Republike Srbije, prema ovom parlamentu, da se sa vama igram tih igara - nek dođe, nemoj, molim te da dolazi, nek dođe, nemoj da dolazi - rekla je Brnabić. 

Brnabić je rekla, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je, kako je istakla, reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija.

- Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde - navela je Brnabić.

Ćuta laže po ko zna koji put

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta danas je u Narodnoj skupštini nastavio po starom. On je danas ponovo izrekao očiglednu neistinu, kada je rekao da ovlašćeni predlagač opozicionog predloga o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora Danijela Nestorović nije rekla da Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje toj sednici.

Narodna poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, koja je i ovlašćeni predlagač predloga zakona, za list Danas, 20. septembra, izjavila sledeće:

- Sednici Skupštine prisustvuju narodni poslanici i gosti koje pozove Ana Brnabić, predsednica Skupštine. Svakako gosti nemaju priliku da učestvuju u raspravi. Predsednik Srbije nema ta ovlašćenja da prisustvuje sednici, niti da govori jer je ovo posebna sednica koju je opozicija tražila”, rekla je Nestorovićeva i dodala da Aleksandar Vučić "nema osnova da prisustvuje sednici".

Informer

Odgovarajući poslaniku Narodnog pokreta Srbije Milošu Parandiloviću koji je poručio Brnabić da "ne izvrdava" da li će Vučić prisustvovati sednici o litijumu, Brnabić je odgovorila da su svi predstavnici opozicije bili pozvani u Mali Zvornik i u Ljuboviju da dođu i suoče se sa njim pred malim ekranima i pred celom nacijom.

- Mogli ste da pričate četiri sata, osam sati, da mu sve kažete u lice, pa ste rekli ne, nećemo mi, nek dođe on u Skupštinu. Pa kada sam ja rekla, a što me niste zamolili da dođe u Skupštinu, kada ste uputili predlog zakona, da tražite da bude tu predsednik, e, onda je bilo, ne sme nikako da dođe. Nemojte da ga zovete, nije to njegovo ustavno ovlašćenje - rekla je Brnabić.

Dodala je da im predsednik Republike, ni njima ni bilo kome, nije na dugme pa da se sa tim stvarima igraju.

- Imali ste vreme kada će da ga pozovete, tad ste bežali glavom bez obzira - istakla je ona.

Pošto je rasprava skrenula u drugom smeru od amandmana, Brnabić je opomenula poslanike da su tek na 66. amandmanu od predloženih 146 i zamolila ih da se ubrzaju, pošto je preostalo svega četiri sata za raspravu i da neće stići da završe sednicu na vreme da bi mogli da započnu sednicu o litijumu. Na to je poslanik SNS Marijan Rističević rekao da je spreman da povuče sve amandmane na rebalans budžeta koje je predložio, da bi poslanici na vreme završili raspravu o rebalansu i počeli sednicu o litijumu, ako je i opozicija spremna da učini isto što i on. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti