04.10.2024.

13:33

Foto: Printscreen/Kosovo online

Vesti

Padaju u vodu Kurtijeve laži! Albanac negirao da Srbi imaju veze sa terorizmom: Poznajem ih!

- Rekao bih da je ovaj početak pretresa prilično neslavno počeo za tužilaštvo, videćemo šta će se dalje događati. Za nedelju dana imamo novi glavni pretres, nove svedoke. Imamo četiri svedoka odbrane, a nakon toga sledi izvođenje materijalnih dokaza - rekao je Pantović.

U Osnovnom sudu u Prištini danas je ispitivanjem svedoka tužilaštva nastavljeno suđenje u predmetu koji se vodi protiv četvorice Srba - Miluna Milenkovića, Dejana Pantića, Aleksandra Vlajića i Miomira Vakića koji se sumnjiče da su izvršili navodni teroristički akt na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice 6. decembra 2022. godine.

Svedok tužilaštva Nuhi Fejza, pripadnik tzv. kosovske policije, rekao je na današnjem ročištu da se navedenog dana na protestu ispred kancelarije opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice okupilo nekoliko grupa ljudi sa maskama. 

On je naveo da poznaje svu četvoricu optuženih, ali je priznao da nije mogao da ih identifikuje.

Advokat Miluna Milenkovića, Miodrag Brkljač izjavio je da je zadovoljan što je sud uvažio zahtev odbrane i sa današnjeg ročišta udaljio istražitelja, navodeći  da prisustvo glavnog policijskog istražitelja u sudnici može da se tumači kao vid pritiska.

- On (istražitelj) ni po jednom propisu ne može da sedi na tom mestu. On je po zahtevu tužioca sprovodio istražne radnje koje mu je tužilac poverio i on je završetkom istrage praktično završio svoj posao - ukazao je Brkljač.

Drugi svedok tužilaštva danas nije saslušan, pošto njegove izjave nema u spisima predmeta, a advokat Predrag Miljković naglasio je da ovaj svedok nije naveden u optužnici, već je predložen na glavnom pretresu.

- Njegova izjava nije u spisima predmeta, nije data blagovremeno odbrani, data nam je danas. Mi smo stavljeni pred svršen čin. Ja sam u jednom trenutku pomislio da je u pitanju neki izveštaj policajca pa sam tražio odlaganje od nekih sat da bi se sa tim izveštajem upoznali. Onda sam od suda obavešten da je u pitanju izjava na četiristranice koja čak nije ni prevedena. Iz tog razloga opravdano smo tražili odlaganje da bi se sa tim materijalom upoznalit - rekao je Miljković.

Sudija je na zahtev advokata optuženih prekinuo ročište i novo zakazao za 11. oktobar. 

U pritvoru se nalaze Milun Milenković i Aleksandar Vlajić, dok se Dejan Pantić i Miomir Vakić brane sa slobode. 

Optužnica četvoricu Srba tereti da su navodno, u saizvršilaštvu sa drugim licima, izvršili teroristički napad na prostorije opštinske izborne komisije 6. decembra 2022. godine bacivši dve ručne i dve šok bombe u pravcu kancelarije OIK, prilikom čega je, kako je navedeno, pričinjena značajna materijalna šteta i bili ugroženi životi ljudi.