04.10.2024.

19:44

Foto: Ata images

Vesti

"Ostaće simbol patriotizma!" Vučić izjavio saučešće povodom smrti narodnog heroja Petra Matića

- Sa tugom sam primio vest o smrti Petra Matića, poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije, generala i ratnog komandanta čuvenih jedinica koje su uticale na ishod nekih od prelomnih bitaka Drugog svetskog rata. Kao svedok okupacije u jednom od najtežih istorijskih poglavlja naše zemlje i celog sveta i sledeći slobodarsku tradiciju slavnih predaka, Petar Matić se bez oklevanja uključio u antifašistički pokret, uz aktivno učešće u organizaciji ustanka u Sremu. Ranjavan, poštovan od saboraca kao iskreni patriota i hrabar oficir sa najvišim odlikovanjima, ostao je veran svojoj ideologiji, ali nadasve svojoj državi koju je voleo više od svega - navodi se u telegramu i dodaje:

- Odlaskom Petra Matića, nećemo prestati da pamtimo žrtvu naših heroja koji su bili svedoci i učesnici jednog od najkrvavijih ratova u istoriji čovečanstva, koji je zauvek promenio svetsku istoriju i poredak. U čast svih njih, Srbija će nastaviti da baštini vrednosti za koje su se borili, slobodarsku ideju za koju su davali živote i čast sa kojom su stavljali otadžbinu na prvo mesto, ne misleći na sopstvenu žrtvu. Petar Matić, kao i svi njegovi saborci, ostaće simbol patriotizma i jedan od temelja na kojem počiva moderna istorija naše zemlje i naroda. Sa posebnim pijetetom izražavam duboko saučešće porodici i poštovaocima života i dela Petra Matića. Neka počiva u miru - navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Podsećamo, Petar Matić je 1940. godine, kada se priključio komunistima, dobio konspirativno ime Dule i mnogi ga i danas znaju samo po njemu. Rođen je u seljačkoj porodici u Irigu, kada je Jugoslavija okupirana, a potom i SSSR napadnut, i nije imao dilemu treba li ići u rat. Prva konkretna aktivnost bila mu je posle bekstva komunista-robijaša avgusta 1941. iz zatvora u Sremskoj Mitrovici.