05.10.2024.

08:47

Foto: Tanjug

Vesti

Otvoreno novo poglavlje u razvoju ekonomije Srbije! Mali o kreditnom rejtingu: Najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji

Mali je rekao novinarima, u Ministarstvu finansija, da je jedna od tri najveće kreditne rejting  agencije na svetu Standard & Poor's - S&P objavila sinoć da je Srbija dobila po prvi put u istoriji investicioni kreditni rating. 

"I ovo je prvi put u našoj istoriji da Srbija dobija investicioni kreditni rating. Prvi put da od zemlje koja je bila u razvoju, od zemlje koja je bila takozvanog spekulativnog karaktera po toj metodologiji kreditnih rejting  agencija, prelazi u zemlje koje su razvijene, zemlje koje su apsolutno sigurne i bezbedne za ulaganje", istakao je Mali.

Naglasio je da je to je najveći uspeh naše ekonomije, najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji.

- Otvara se potpuno jedno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije, što predstavlja jednu prekretnicu u našoj ekonomskoj istoriji - naveo je Mali.

Zahvalio je svim gradjanima Srbije i dodao da je to veliki uspeh svih nas, ali i veliki signal za mlade u Srbiji da se Srbija promenila.

Informer

 

- Imamo najobjektivniju, najbolju, najvažniju potvrdu da smo na dobrom putu, najvažniju potvrdu ispravnosti naše ekonomske politike što je verovatno i najvažniji signal za mlade da ostanu u Srbiji i da svoju budućnost ostvare u njoj. Prostijim jezikom, to je kao da ste do juče igrali u beton ligi, a sada prelazite u prvu ligu. Srbije je od danas u prvoj ligi, dakle u onoj ligi  gde su najrazvijenije zemlje sveta - rekao je Mali.

On je naglasio da smo jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana,  koja je dobila investicioni rating. 

- I sada smo u nivou jedne Mađarske, jedne Rumunije, dakle u nivou zemalja koje su i dalje razvijenije od nas. Ali i po pitanju sigurnosti, bezbednosti, investicija, dalje perspektive ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje apsolutno smo u rangu sa njima - rekao je Mali.

Kazze da se upravo tu vidi razlika u jednoj viziji dodao da se treba setiti gde smo bili 2012. godine, kada je zemlja bila na ivici bankrota.

- Pa 2013-2014. godine, zbog neodgovorne politike prethodnog režima, prethodne vlasti, morali smo da prođemo kroz teške mere fiskalne konsolidacije, zadesile su nas i poplave, ali imali smo jasnu viziju i  predsednik Vučić je izassao pred gradjane sa jasnom vizijom - da nema predaje i da ćemo se boriti i da nakon teških mera sledi bolje sutra - rekao je Mali.

Informer

 

Objasnio je da je kreditni rejtig kao sistematski pregled, rendgen ili skener zdravlja ekonomskog organizma koji je uradila jedna od tri najveće kreditne rejting agencije.

- Rade i druge i mi u narednih šest meseci očekujemo izveštaje i od druge dve od tri najveće agencije, da vidimo hoćemo li i tu uspeti da dođemo do investicijskog kreditnog rejtinga, ali urađen je sistematski pregled i utvrđeno je da smo zdravi, da smo stabilni, da smo jaki i da možemo da trčimo i da se takmičimo u prvoj ligi. I to je možda najvažnija poruka za građane Srbije. Kada pogledate izveštaj, a pozivam sve građane Srbije da pogledaju taj izveštaj, videćete da oni pozdravljaju visoke stope rasta koje imamo u Srbiji danas - rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija u prvih šest meseci druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa 4,3 odsto rasta. 

Naveo je da u izveštaju agencija pozdravlja i vidi da nam je nikada viša stopa rasta i da imamo nikada nižu stopu zaposlenosti, nikada nižu stopu nezaposlenosti, kao i da  imamo rekordne devizne rezerve.