05.10.2024.

10:16

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Državni revizor potvrdio: RTS nepropisno potrošio 30 miliona evra na spoljne produkcije

Državni revizori obavili su kontrolu pošto je Pištaljka javnosti otkrila kako RTS angažuje spoljne produkcije za proizvodnju programa i kako te produkcije onda koriste opremu i radnike javnog servisa za snimanje emisija. Ovo je i predmet istrage tužilaštva koja već godinu i po dana tapka u mestu.

Državna revizorska institucija (DRI) proveravala je nabavku programskih sadržaja i otkrila niz nepravilnosti. DRI od rukovodstva RTS-a nije uspela da sazna način i kriterijume po kojima su planirali i procenjivali vrednost programskih sadržaja.

- Ustanova nije dokumentovala na koji je način planirala potrebe i odredila procenjenu vrednost nabavki programskih sadržaja iskazanih u iznosu od 3.500.000.000 dinara, što nije u skladu sa članom 20 Pravilnika o bližem uređivanju postupka javne nabavke i datim instrukcijama za planiranje - navodi se u izveštaju.

Uz to, navedeno je da je menadžment javnog servisa preraspodelio skoro 773 miliona dinara na programske sadržaje koji nisu bili obuhvaćeni finansijskim planom koji je Upravni odbor odobrio.

Pištaljka je pisala o svim ovim nepravilnostima u radu javnog servisa koji građani većinski finansiraju. Upravo je zbog značajne zainteresovanosti javnosti za poslovanje RTS-a, DRI i sproveo reviziju, navodi se u izveštaju.

Revizijom je utvrđeno da je RTS, u skladu sa analizama sopstvenih finansijskih mogućnosti i potreba, izradio plan nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama, ali te analize nije primenio na kupovinu programa i licenci, iako je samo u te svrhe izdvojeno više od polovine novca planiranog za tendere na koje se zakon ne primenjuje. Od nešto više od šest milijardi dinara koje je menadžment RTS-a prošle godine izdvojio za nabavke izuzete iz zakona, 3,5 milijardi dinara planirano je za kupovinu programa i licenci.

Da se propisi pri izboru kupovine programa od spoljnih produkcija ne poštuju priznaje i rukovodstvo RTS-a. Kako se navodi u njihovom objašnjenju, ovakve nabavke mogu da se sprovedu samo sa određenim firmama, te nije moguće da se izabere ona koja da najpovoljniju ponudu, niti da se obezbedi konkurencija u vidu tri ponude.

- Prema objašnjenju koje nam je dostavljeno od rukovodstva Ustanove, nabavke programskog sadržaja mogu da se sprovode samo sa određenim privrednim subjektima, koji jedini mogu da izvrše nabavku programskog sadržaja, a koji predstavlja stvaranje ili kupovinu jedinstvenog dela ili umetničkog izvođenja, ili se radi o nepostojanju konkurencije iz tehničkih razloga ili zbog zaštite ekskluzivnih prava, uključujući prava intelektualne svojine, tako da se na ovakve nabavke ne mogu primeniti sve odredbe Priloga 1 Pravilnika o bližem uređenju postupka javne nabavke (pribavljanje tri ponude, zahtev za nabavku, ocena najpovoljnije ponude) - navodi se u izveštaju DRI.

Državna revizorska institucija u svom izveštaju nije zaobišla ni Upravni odbor javnog servisa čija je odgovornost i nadležnost da kontroliše finansijsko poslovanje javnog servisa.

- Upravni odbor kao organ nadzora nije na sistematičan način obavljao funkciju kontrole finansijskog poslovanja u delu koji se odnosi na realizaciju i praćenje izvršenja finansijskog plana vezano za programske sadržaje, što nije u skladu sa članom 19 stav 1 tačka 12) Zakona o javnim medijskim servisima, po kojem u delokrug rada Upravnog odbora spada i kontrola finansijskog poslovanja - navodi državni revizor.

Bez odobrenja Upravnog odbora i mimo finansijskog plana rukovodstvo RTS-a je utrošilo čak 773 miliona dinara, a kao primer ovakve potrošnje DRI navodi, između ostalog, i novogodišnji program za koji je umesto planiranih i odobrenih 100.000 evra na kraju utrošeno više nego dvostruko više – čak 250.000 evra.

DRI je potvrdio i pisanje Pištaljke da je rukovodstvo RTS-a novac dodelilo i sadržajima koji nisu ni bili deo finansijskog plana, poput neplanirane i neodobrene sedme sezone serije „Radio Mileva”.

Rukovodstvu RTS-a DRI je dao rok od 90 dana da ispravi utvrđene nepravilnosti i pozvao javni servis da nabavke raspisuje u skladu sa propisima.

Otkako je Pištaljka prošle godine prvi put pisala o spornoj saradnji rukovodstva RTS-a sa privatnim produkcijama, osim Državne revizorske institucije koja je izvršila reviziju, protiv generalnog direktora javnog servisa i drugih odgovornih lica Više javno tužilaštvo u Beogradu otvorilo je istragu po krivičnoj prijavi predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka. Rezultata te istrage nema ni nakon 17 meseci.