05.10.2024.

12:52

Foto: Informer/shutterstock

Vesti

Veliko priznanje Srbiji za sve što je urađeno poslednjih godina! Jedan od najvećih ekonomista uputio pohvale zbog dobijanja kreditnog rejtinga

Đuričin je u razgovoru za Tanjug istakao da treba imati u vidu da je država krajem prošlog veka prošla kroz sankcije i bombardovanje, a da je nakon 2012. došlo do značajnijeg ubrzanja reformi.

- Ovo što danas imamo je rezultat fiskalne konsolidacije koja je počela 2014. godine, a to je jedna dugoročna, konzistentna politika veoma disciplinovanih javnih finansija i veoma odgovorne monetarne politike - rekao je Đuričin.

Prema njegovim rečima, država se u ovom trenutku nalazi u skladu sa fiskalnim pravilima, a Narodna banka Srbije ima istorijski najveću štednju države, ali i stanovništva.

- Ekonomija je izbalansirana, ali raste. Dakle, nalazi se na putanji održivog rasta. Ugled takve države u svetu raste i ja bih rekao da je naš ugled u svetu, uprkos kontraverznom geopolitičkom statusu naše južne pokrajine, mnogo veći nego što je naš ekonomski značaj. Ova činjenica da smo dobili investicioni rejting će tomu ugledu još više doprineti - istakao je Đuričin. 

Informer

 

Kada je reč o privredi, on navodi da će doći do rasta apetita domaćih i stranih investitora.

- Pojaviće se novi pokretači rasta, što je veoma važno da bi ekonomija bila na održivoj putanji - kaže Đuričin.

On dodaje da će pasti cene kapitala i iznos duga.

- Investicioni rejting znači da je rizik ekonomije manji i samim tim kamata, kao nešto što treba da izbalansira rizik pada, a to znači i pad troškova finansiranja. Naše stanovništvo ima solidan dug i možemo očekivati da će taj dug pasti - objašnjava Đuričin. 

Dodaje da je agencija "Standard & Poor's" posebno apostrofirala razvojne projekte koji će podići stopu rasta u srednjoročnom periodu, sa naglaskom na projekat Ekspo.

- Očekivanje investitora su da Srbija nastavi tim putem. Moja očekivanja su da će se i druge dve kredit rejting agencije - Fitch i Moody's takođe priključiti Standard & Poor's u svojim analizama - rekao je Đuričin.

Kako dodaje, u pitanju su različite metodologije sa stotinu fiskalnih i monetarnih indikatora.

- Dolazak do opšteg skora koji određuje da li ste u nekom rangu kredit rejtinga je malo drugačiji. Nadam se da će i ove dve organizacije, koje su imale isti odnos prema našoj makroekonomskoj politici i fiskalnoj stabilnosti podići rejting i da će u te dve organizacije Srbija doći do nivoa investicionog ranga. To je moja nada i to je verovatno motiv Ministarstva finansija, Vlade i Narodne banke Srbije - zaključio je Đuričin.