Autor: Informer.rs

05.10.2024.

21:30

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Tajkunski i regionalni mediji zanemeli pred uspehom Srbije! Njihova tišina o investicionom rejtingu naše zemlje govori više od reči

Ovaj veliki uspeh Srbije prouzrokovao je muk kako u tajkunskim medijima, tako i u medijima u regionu.

Ipak, taj muk ne treba da čudi jer pomenuta glasila uglavnom služe da bi se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić napadali i kritikovali, iako nema osnova.

Ovog puta, koliko je ovo veliki uspeh Srbije i politike Aleksandra Vučića, govori upravo podatak da sada ćute i da nisu u stanju ni da "obrnu ploču" i ponovo ili napadnu ili lažu. Ali, nikada ne priznaju uspeh naše zemlje.

Mukotrpan i težak posao koji je vlast od 2012. godine sprovodila ostavio je tajkune i region bez glasa.

Ali, kako se kaže, i ćutanje je znak odobravanja, te tako ovo dokazuje da su svesni koliki je ovo uspeh, ali ne žele javno da kažu jer Srbija njima služi za napade.

Ipak, nije nam teško, objasnićemo koliko je važno to što je naša zemlja dobila investicioni rejting i šta to zapravo znači. Čisto da imaju šta da čitaju i o čemu da razmišljaju dok ćute.

To znači i da će naša zemlja na međunarodnom tržištu kapitala moći jeftinije da se zadužuje, jer je ocenjena kao zemlja koja može na vreme da izmiruje svoje dugove.

Kreditni rejting je jedan od ključnih pokazatelja za investitore prilikom donošenja odluke da ulože u određenu zemlju bilo da se radi o otvaranju fabrike, na primer neke strane direktne investicije ili o kupovini državnih obveznica - portfolio investicije.
Viši kreditni rejting predstavlja veću sposobnost države da vraća svoje dugove i manji rizik za investitore, a pozitivni efekti višeg rejtinga su veći priliv investicija i niži troškovi zaduživanja države.

Srbiji su tokom 2024. godine poboljšani izgledi za povećanje kreditnog rejtinga od sve tri renomirane rejting agencije (S&P, Fitch Ratings i Moody's), a sada je i zvanično ušla u grupu zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom.

Toliko. Nastavite da ćutite.