07.10.2024.

12:38

Foto: printscreen

Vesti

Vučević u Skoplju: Region Zapadnog Balkana zaslužuje šansu i podršku cele Evropske unije

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa sa kolegom, predsednikom vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Srbija snažno podupire "zajednički evropski put Zapadnog Balkana".

- Verujemo u zajedničku evropsku budućnost celog regiona. Verujemo u zajedničku evropsku sudbinu i priču za ceo region Zapadnog Balkana - rekao je premijer Srbije.

On je dodao da je sa kolegom iz Severne Makedonije razgovarao o brojnim temama, kao i da je tema energetike dominirala.

- Za nas je veoma bitna priča oko izgradnje interkonektora i novog puta za snabdevanje prirodnim gasom naše države prema Grčkoj i prema Severnoj Makedoniji. I to jeste ključno bilo pitanje ili priča oko energetike. Naravno, predsednik vlade Severne Makedonije apostrofirao je i mogućnost da se gradi naftovod na istoj toj trasi, nešto o čemu mi želimo da pričamo i što je kandidovano kao tema pred nama. Energetika jeste dominirala i razmenili smo iskustva i sve ono što se dešava u regionu - naveo je Vučević.

Kako je dodao, činjenica je da dve države u ovom regionu sve više troše električne energije i, naravno, kako je istakao, "veliki izazovi su pred nama kako da idemo u dekarbonizaciju, manje potrošnje onoga što utiče na životnu sredinu, a da istovremeno ne ugrozimo energetsku stabilnost".

- Tako da je to tema koja će tek biti svakako dominantna u razgovorima, ne samo između Severne Makedonije i Srbije, nego između svih zemalja ovog regiona, kako ga danas kvalifikuju Zapadni Balkan. Snažno podupiremo zajednički evropski put, Republika Srbija veruje u zajedničku evropsku budućnost - podvukao je srpski premijer.

Za Vučevića je, prethodno, ispred zgrade Vlade Severne Makedonije priređen svečani doček - bio je postavljen crveni tepih, uz počasnu gardu i intoniranje himne dve države.

U Srbiji je danas potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije. 

Premijer Vučević je pre mesec dana, na sastanku u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Ivanom Stoilkovićem, rekao da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da će sa Severnom Makedonijom raditi na jačanju regiona i pridruživanju Evropskoj uniji.

Tada je takođe rečeno da se očekuje formiranje Komisije za ekonomsku saradnju, kao i da Srbija i Severna Makedonija treba da sarađuju i povodom interkonektora za snabdevanje energentima. Severna Makedonija je krajem juna dobila novu vladu na čijem je čelu Mickoski.