Autor: Informer.rs

07.10.2024.

14:07

Foto: printscreen

Vesti

Selaković prisustvovao potpisivanju ugovora: Zgrada stare železničke stanice postaje Istorijski muzej Srbije!

Ministar Selaković istakao je da  će zgrada od oko 8100 m2 bruto ili 6200 m2 prostora biti novi dom svega što Žistorijskimuzej čuva, a što predstavlja bogato istorijsko nasleđe naše zemlje i našeg naroda, da će moći da se iskoristi za sve bogate sadržaje ove republičke ustanove kulture koja, kako je ukazao, osim Konaka Kneza Miloša na Topčideru nije imala mesto za stalnu postavku.

Napomenuo je i da se izložba „Čekajući stalnu postavku" nalazi u privremenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića.

- Početkom izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Savskom trgu počinju da se stiču uslovi da Istorijski muzej dobije zgradu dostojnu svoga naziva i dostojnu onoga što čuva i baštini, a to je prebogata istorija naše otadžbine, odnosno  istorija Srbije - naglasio je Selaković.

Podsećajući da će nekadašnja železnička stanica biti prvi potpuno adaptairan i nov objekat za potrebe naših muzeja posle više decenija, Selaković je dodao da to govori o tome da Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vlada na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i Ministarstvo kulture poklanjaju ozbiljnu pažnju i sve veća sredstva razvoju, negovanju, čuvanju i predstavljanju kulturno-istorijske baštine Srbije. 

Ministar je izrazio uverenje da će Istorijski muzej u novom objektu svečano otvoriti vrata početkom 2027. godine i da će svoje bogato kulturno-istorijsko nasleđe pokazati svim učesnicima prestižne međunarodne izložbe EKSPO.

- Beograd ovim projektom započinje dobijanje jedne nove kulturne četvrti na Savskom trgu - dodao je Selaković i precizirao da će u neposrednoj blizini Istorijskog muzeja Srbije  do 2027. biti još jedna nova ustanova kulture nakon završetka izgradnje identične zgrade Stare pošte kakva je bila pre Drugog svstskog rata, kao i da će u nekadašnjoj zgradi Jugošpeda biti Muzej N.Tesle.