07.10.2024.

17:07

Foto: printscreen

Vesti

Od A do Š! Ministarka Đedović objasnila na sednici: Evo ko je otvorio vrata rudarenju - sve je jasno

Ona je govoreći u Skupštini Srbije rekla da Vlada Srbije predlaže Narodnoj skupštini da ovaj predlog ne prihvati iz više razloga.

- Pre svega, svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih-strateških mineralnih sirovina i podstiče dugoročna održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina odnosno da ulaže maksimalne napore da se održi stabilnim lanac njihovog snabdevanja. Rude bora i litijuma to svakako jesu - rekla je ona.

Dodala je da su kritične mineralne sirovine neophodne za zelenu energetsku tranziciju, borbu protiv klimatskih promena i očuvanje planete, za razvoj savremenih tehnologija, mobilne telefone, računara, veštačku inteligenciju, solarne panele, vetrogeneratore.

Potražnja za njima raste svakoga dana i zemlje koje raspolažu ovim sirovinama se utrkuju da iskoriste svoje dominantne pozicije u globalnim lancima snabdevanja da bi stekle međunarodnu konkurentsku prednost i bolje se pozicionirale u geopolitičkim odnosima u svetu.

- Kritične i strateške mineralne sirovine će biti od vitalnog značaja za društvo i rudarsku industriju u narednih 30 godina, a samim tim i od vitalnog značaja za razvoj privrede Srbije - rekla je ona.

Ocenila je da bi ovom zabranom kompanije, a čija je delatnost iskopavanje litijuma, bez razumnog opravdanja bile stavljene u lošiji položaj od ostalih kompanija koje se bave rudarskom delatnošću i da bi ulaganja koja su već izvršena u ovoj oblasti bila potpuno obesmišljena. 

Prema njenim rečima, Srbija bi sigurno bila obavezna da nadoknadi svu štetu koja je za investitore nastala usled bilo kog kršenja prava i načela.  

Ona je osvrćući se na izlaganju narodne poslanice Danijele Nestorović, koja je obrazlagala predlog zakona rekla da se čulo dosta o istorijatima i o delatnostima kompanije, pre svega Rio Tinta ali da se nije ništa čulo u vezi sa ovom kompanijom kada je u pitanju njeno delovanje u Srbiji.  

- Ono što smo čuli je da ne bi oni došli u Srbiju da im nisu širom bila otvorena vrata. To smo čuli. Hajde da vidimo ko je otvorio ta vrata širom a i kako su oni uopšte i zašto došli u Srbiju. Takođe smo čuli da su od početka radili nedovoljno transparentno. Od početka, od tada kada su došli u Srbiju. Pa da li to znači da vi optužujete vaše partnere iz opozicije koji su potpisali ovaj predlog zakona, zapravo 86 njih? - upitala je ministarka.

Istakla je da je Rio Sava došla kao predstavnik Rio Tinta 2001. godine u vreme vlade Zorana Đinđića i da je prvu dozvolu za izvođenje geoloških istraživanja u Loznici dobila 2004. godine kada je premijer Srbije bio Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije,  a naslednici te stranke su, kako je rekla, danas potpisnici predloga ovog zakona. 

Drugu dozvolu Rio Sava dobija 2005. kojom se odobrava istraživanje u okviru proširenih granica, kada je predsednik Srbije Boris Tadić, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas, a premijer Vojislav Koštunica.

Prema njenim rečima, trećom dozvolom 2005. odobreno je izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica, takođe za vreme Borisa Tadića i Koštunice a četvrtom iz 2007. odobravaju se nova istražna polja, kada je predsednik Srbije i dalje Boris Tadić.

- Peta dozvola je izdata 2008. godine za nastavak geoloških istraživanja na još devet polja, ministar rudarstva i energetike je tada bio Aleksandar Popović iz DŠ-a, a predsednik Republike i dalje Boris Tadić. DŠ je sada potpisao ovaj predlog kojim traže zabranu iskopavanja litijuma, a za vreme njihovog mandata je Rio Sava dobijala dozvole - rekla je ona.

Dodala je da je šesta dozvola izdata 2008. i njome su odobrena dodatna istraživanja za vreme premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Borisa Tadića, sedma 2009 za novih osam istražnih tačaka za vreme Vlade Mirka Cvetkovića i Olivera Dulića, kao ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja

- Osma dozvola izdata je 2011. za nove istražne tačke, a deveta 2012. i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima većih obima - rekla je ona.

Ukazala je da se gotovo svi argumenti u Predlogu izmena zakona, na osnovu kojih se traži zabrana ekspolatacije litijuma i bora, odnose na preradu, a ne na iskopavanje litjuma, pa je nejasno čime se argumentuje zahtev za zabranu rudarenja.