Autor: Informer.rs

07.10.2024.

18:02

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vesti

Vučić sutra na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa u Tivtu

Nakon plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Vučić u Tivat odlazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo - Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.  

Tadašnji slovenski i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli su da daju primer liderima Zapadnog Balkana da inicijativa daje podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti. Među njima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.

Prošle godine Samit je održan u Skoplju kada je predsednik Vučić izjavio nakon sastanka lidera, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi, ali da nije bilo konkretnih odluka samita.

Godinu dana pre Skoplja, Samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.