08.10.2024.

09:04

Foto: printscreen

Vesti

Vučić u Hamburgu: Dobro je razgovarati o velikim i važnim izazovima koji predstoje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama", koji se održava u okviru Hamburške konferencije o održivosti, da je pristupanje Globalnoj alijansi za baterije velika šansa za sve u budućnosti, jer se tu ne radi samo o rudarenju već i o upotrebi litijuma.

- Neću govoriti 8 minuta, nije mi potrebno toliko. Ovo je odlična prilika za sve nas koji smo se pridružili ovoj globalnoj alijansi. Uvek je dobro razgovarati o velikim i važnim izazovima koji predstoje. Kada je reč o rudarenju sirovinama, mineralima, retkim metalima, svemu što se nalazi u zemlji i u svim našim državama, moramo da razgovaramo o socijalnoj koheziji, moramo da razgovaramo o tome sa našim narodom i ukupnom lancu vrednosti. To je ono što ja mogu da kažem i nedavno sam o tome razgovarao sa kancelarom Šolcom, sa njegovim saradnicima.

Istakao je da je će zbog veštačke inteligencije biti povećana potrošnja struje.

Ne radi se ovde samo o rudarstvu već o našoj zajedničkoj budućnosti, radi se o tome da moramo da proizvodimo sve što nam je potrebno u budućnosti, to je važno za Nemačku, važno je za sve, ali važno je za sve. Ne radi se samo litijumu, već o katodnim bateriji baterijama, o fabrikama katoda, fabrikama baterija, proizvođačima električnih vozila, Ne radi se samo o tome. Imamo više sirovina, imamo više minerala, druge zemlje će biti u istoj situaciji. Svi mi ćemo se suočavati sa nedostatkom električne energije sa svime što je vezano za veštačku inteligenciju i punjače električnih vozila i potrošnje energije. To je nešto za šta moramo da se pripremimo.

- U današnjem svetu gde vidimo da nema principa međunarodnog javnog poretka koji i dalje postoje, u svetu u kome svi mogu da govore o različitim političkim presedanjima. Važno je da razgovaramo o ekonomskim pitanjima ekonomskim pitanjima koje će nam pomoći da definišemo našu budućnost,da stvorimo bolje ekonomsko okruženje, da se borimo protiv siromaštva, da naši građani budu mnogo bogatiji nego pre. To će napraviti bolje okruženje za političke razgovore i najverovatnije će nam pomoći da izbegnemo buduće ratove. 

- Srbija je uvek bila i biće pouzdani partner. Ono što očekujemo od ostalih je upravo to isto i radujemo se saradnji sa našim prijateljima iz Zambije iz Afrike..

- Moramo da se usredsredimo na budućnost a ne na dnevne probleme i smatram da možemo zajedno da rešimo sva pitanja. Možete računati na Srbiju ukoliko mi možemo da računamo na vas. 

Informer

 


Učesnici panela će se baviti temom baterija, koje su centralne za tranziciju energije i mobilnosti, ali njihova proizvodnja ne sme štetno da utiče na životnu sredinu ili da krši ljudska prava radnika i lokalnih zajednica kako bi se obezbedila pravedna tranzicija. 

Učesnici u lancu snabdevanja, civilno društvo i vlade treba da udruže snage i podignu ambicije duž lanaca snabdevanja baterijama, a u suprotnom, uslovi na nekim rudarskim lokacijama, prerada, proizvodnja i reciklaža mogli bi da ugroze tranziciju električne mobilnosti. 

Učesnici panela razmatraće koji savezi i dijalozi se mogu podsticati da bi se odgovorilo na savremene izazove u lancima snabdevanja baterijama.