08.10.2024.

09:44

Foto: printscreen

Vesti

Važan korak! Vučić predao pismo o pristupanju Globalnoj alijansi za baterije

Ranije jutros Vučić je izjavio na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama", koji se održava u okviru Hamburške konferencije o održivosti, da je pristupanje Globalnoj alijansi za baterije velika šansa za sve u budućnosti, jer se tu ne radi samo o rudarenju već i o upotrebi litijuma.

Vučić je naglasio da moramo da se fokusiramo na budućnost i nove izazove.

- Ovo je odlična prilika za sve nas koji smo se pridružili ovoj globalnoj alijansi. Ako govorimo o dobrim prilikama uvek je dobro razgovarati  o velikim i važnim izazovima koji predstoje - naveo je Vučić.

Istakao je da je to važno ne samo za Nemačku, već za ceo svet, kao i za našu zemlju.

- To nije samo pitanje litijuma, to je pitanje i baterija, to je pitanje fabrika koje proizvode baterije. Da li imamo više sredstava, više sirovina, više ruda, a svi ćemo se uskoro suočavati sa manjkom električne energije i to nije samo problem Srbije, već i problem svih zemalja - rekao je Vučić, koji je bio prvi glavni govornik na panelu.

Istakao je da je će zbog veštačke inteligencije biti povećana potrošnja struje.

- Veoma je važno za nas da se pridružimo ovoj globalnoj alijansi i savezu, kada govorimo o sjajnim šansama i velikim prilikama moramo da pričamo i o veoma važnim izazovima koji su ispred nas. Kada govorimo o rudarstvu, mineralima, sve ono što imamo, moramo i da pričamo i o viziji i o podršci narodu - naglasio je Vučić.