08.10.2024.

13:13

Foto: RTS/printscrenn

Vesti

Brnabić jasna: Ljudi, ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu u Jadru – neće biti projekta!

Brnabić je optužila opoziciju da zabranom iskopavanja litijuma pre izrađene studije, želi da stavi Rio Tintu novac u džep, da bi ih kada oni dođu na vlast, kao njihovi lobisti, vratili “u igru”.

Ona je tokom rasprave podvukla da ne brani nijednu kompaniju, već ustav i zakone Srbije, koji kažu da je eksploatacija moguća samo kada se preda studija o uticaju na životnu sredinu u kojoj se pokazuje da negativnih posledica po životnu sredinu neće biti.

- Ponovili ste više puta demantovanu laž, da će biti više rudnika litijuma. Neće biti. Ni u Valjevu, ni u Vranju, ni u Jagodini, lažete! Ako već branite taj vaš besmisleni zakon, nemojte se služiti neistinama jer ćemo na njih uvek odogovriti. Ja ne branim nikakvu kompaniju, branim ustav Republike Srbije, vladavinu prava. A vi pogledajte Zakon o energetici, član 103, tu jasno stoji kada tačno neko može da dobije pravo na eksploataciju. To pravo može da dobije, kada između 11 dokumenata koje moraju da predaju Republici Srbiji, mora da uradi i studiju o uticaju na životnu sredinu! E to ja branim - rekla je predsednica Skupštine.

Ona je izjavila i da opozicija želi da pre izrađene studije obustavi projekat, i tako omoogući kompaniji Rio Tinto da naplati odštetu od građana Srbije, a da ih onda kada dođu na vlast ponovo uvedu u projekat.

- Dajte ljudi da uradimo tu studiju, ako studija kaže da će biti uticaja na životnu sredinu – e onda nema tog projekta! A ono što vi radite, kao lobisti Rio Tinta, jeste da hoćete da im bez studije stavite novac u džep, i to novac naših građana, i da ih onda dovedete ponovo kada vi dođete na vlast. E to je ono što vi hoćete da uradite - poručila je Brnabić.