08.10.2024.

16:12

Foto: Informer

Vesti

ŠTA JE SRBIJA LOŠE URADILA CRNOJ GORI?! Vučić grmi u Tivtu: Priznali ste "Kosovo", a opet ste nešto ljuti na nas!

UŽIVO:

Ne postoji Republika Kosovo

- Ne postoji Republika Kosovo, ni po međunarodnom javnom pravu, ni po Rezoluciji 1244, ne postoji ni po Povelje Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje podgoričkog novinara.

O srpskom oružju

Na pitanje o slikama srpskog oružja na svetskim ratištima, predsednik kaže da nisu sigurno videli naše oružje.

- Dakle, niste videli oružje, već municiju. Municija nije oružje. Ja mislim da ste videli granate Slobode Čačak, ili granate većeg kalibra za tenkove i haubice. Niste videli oružje sigurno - kazao je Vučić.

Svetozar Marović

- Što se tiče Svetozara Marovića, ja bih vas zamolio da nam malo manje šaljete ovih škaljara i kavčana, a o pravnim procedurama će vam odgovoriti pravnici - rekao je Vučić.

"Izborni turizam"

- Državljanstvo Srbije je divna stvar, i lepa stvar. Nekima smeta što Srbi iz regiona žele da imaju državljanstvo Srbije. To se dogovorite sami sa sobom, ne smeta vam ni američko, ni albansko državljanstvo. A što se tiče izbornog turizma, lep vam je turizam, kažete pišu to u BiH. Piše i na tarabi, pa se niko ne zaleće. To stalno govore u BiH, posebno za Srebrenicu, pa svaki put ubedljivo izgube. Mnogo turista mi Srbi imamo, samo kod vas nema turista. Hoćete da vam kažem ko je došao iz Bruklina da glasa za nezavisnost. Iljma Prekazi, nikada nije videla Crnu Goru, a došla da glasa za nezavisnost. A smetaju vam Srbi sa srpskim državljanstvom. Jeste li mislili da ćete da me uplašite. Pa ja to trpim svaki dan, ja imam ceo NATO nad glavom, menjam im rezolucije, a mislite da se vas plašim - naglasio je on.

Informer

Lokalni izbori u Crnoj Gori

- Ne interesuju me lokalni izbori u Crnoj Gori. Nikada nećemo rušiti Crnu Goru, ali ćemo uvek pružiti podršku našem narodu - rekao je predsednik odgovarajući na pitanje da se Beograd meša u unutrašnje poslove Crne Gore.

Predsednik je rekao da nijednom nije ni pozvao da se glasa za njegove prijatelje - Andriju Mandića i Milana Kneževića.

- Uopšte se ne mešam. Pravite vi odnose kakve god hoćete - dodao je Vučić.

Informer

 

Milatovićeva molba

- Razgovarao sam sa Milatovićem i on je kao domaćin zamolio da vratim uslugu za vreme kada je boravio u Beogradu. Bez obzira na svoju nameru da odgovorim političarima iz prošlosti, ovog puta neću - rekao je Vučić.

- A to što je Srbija uvek meta, to govori o nedostatku njihovim domaćih tema. Dalje u to ne bih ulazio, osim što ću da postavim pitanje - Šta je to loše Srbija uradila Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će uskoro posetiti srpski narod u Crnoj Gori.

- Nastavićemo da gradimo dobre odnose, ali nemojte da mislite da ćemo biti džak za udaranje. To je moj odgovor onima koji vode hajku protiv Srbije - dodao je šef države.

Informer

Zahvalnost na gostoprimstvu

- Zahvalan sam na gostoprimstvu. Za nas je važna saradnja u regionu - rekao je na početku obraćanja predsednik Srbije.

***

Na sednici se razgovara o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije. Nakon plenarne sednice, učesnici će održati  konferenciju na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Vučić je uoči dolaska u Tivat izjavio da je uobičajena stvar da se u Crnoj Gori Srbija i on vide kao krivci za probleme sa koalicijama u toj zemlji, kao i da će akterima sa tamošnje medijske i političke scene reći u lice sve što ima.

Proces Brdo-Brioni

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su  Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo.

Sednici prisustvuju i članovi predsedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Samit Brdo-Brioni Procesa započeo je sinoć svečanom večerom koju je u čast učesnika priredio domaćin Milatović i održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru.