08.10.2024.

17:02

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Krkobabić u Skupštini pozvao na odgovoran dijalog: Nema mesta podelama, slušajmo struku

- Od 6. februara, kada smo se okupili u ovoj Narodnoj skupštini, upravo ova tema lebdi nad ovim domom i očekujemo, ako ne rešenje, onda odgovore na pitanja koja su pred nama - započeo je Krkobabić svoje obraćanje, aludirajući na dugotrajan zastoj u rešavanju pitanja vezanih za rudarstvo litijuma.

- Uvaženi građani Srbije, trenutno nije tema ni da li smo za ili protiv. Ovde se radi o jednoj mnogo bitnijoj stvari – da o svakoj temi koja je važna za građane Republike Srbije vodimo odgovoran dijalog - dodao je Krkobabić.

Krkobabić je istakao da je tema litijuma nepotrebno polarizovala društvo, povlačeći paralele sa istorijskim podelama u Srbiji.

- Cilj, kao i uvek, bez prestanka za poslednjih sto godina, to je podela srpskog društva. Da li smo se delili na Karađorđeviće i Obrenoviće, da li smo se delili na četnike i partizane, danas se opet delimo kao po nekoj matrici oko pitanja litijuma - rekao je Krkobabić.

- Podele oko ovog pitanja nema. Ovde se radi o odgovornom pristupu prema budućnosti zemlje - dodao je Krkobabić.

On je naglasio da je važno zaustaviti pokušaje stvaranja konflikta između onih koji podržavaju razvoj rudarstva i onih koji su zabrinuti za životnu sredinu.

- Niti smo mi lobisti, bilo čiji, niti nameravamo da budemo. Svako ima pravo na svoj stav, ali ključno je da poštujemo proces dijaloga - izjavio je Krkobabić, odbacujući optužbe da vladajuća većina zastupa interese stranih kompanija.

Jedna od centralnih poruka Krkobabića tokom rasprave bila je da struka mora biti ta koja će doneti konačne zaključke o iskopavanju litijuma.

- Taj stav kaže – hajde da čujemo prvo struku, da čujemo naše naučnike, da čujemo ljude koji su zaduženi za sve ovo, a ne da ih mi ovde prenosimo i prevodimo iz skupštinskih klupa i titlujemo njihove nastupe - izjavio je Krkobabić, naglašavajući važnost slušanja eksperata pre donošenja bilo kakvih odluka.

On je podržao stav Ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović, koja je izjavila da u narednih 22 meseca neće biti nikakvih radova vezanih za iskopavanje litijuma, dok se ne obezbede svi potrebni uslovi za zaštitu životne sredine.

- Ministarka Đedović je dala dobre odgovore na pitanja koja su postavili predlagači. PUPS, kao partija koja ima u svom fokusu pre svega najstarije, poljoprivrednike i radnike Srbije, zalaže se za zaštitu njihovih prava i način života, ali i za očuvanje zdrave životne sredine - istakao je Krkobabić.

Krkobabić je takođe apelovao na širi dijalog u društvu, ne samo o litijumu, već i o drugim ključnim pitanjima poput Kosova i Metohije.

- Građani Republike Srbije, moramo da znamo da je dijalog danas prva i najbitnija stvar. Da vodimo dijalog i o pitanju litijuma, i o pitanju Kosova i Metohije, i svih onih drugih segmenata koji su bitni za naše društvo - rekao je on.

Krkobabić je upozorio da se Srbija nalazi u ključnom političkom trenutku u kojem će se svaka tema analizirati i dovoditi u pitanje.

- Ulazimo u novo političko vreme. U tom novom političkom vremenu, bićemo u situaciji da svaku i najmanju stvar dovedemo u pitanje. Ne smemo da se zavedemo raznim bajkama i pričama, da može da se zaradi bez rada i da može da se živi bez posla - poručio je Krkobabić.

Zaključujući svoje izlaganje, Krkobabić je pozvao na jedinstvo svih političkih aktera i građana u interesu napretka Srbije.

- Ova Srbija je Srbija svih nas. Samo dalja podela pomaže onima koji su i unutrašnji i spoljni neprijatelji da likuju - rekao je on.

Takođe je upozorio da neće biti rešenja putem jalovih rasprava i besplodnih sukoba, već kroz zajednički dijalog sa stručnjacima.

- Na kraju, stručnjaci, oni koji se pre svega bave zaštitom životne sredine i oni iz medicinskog tima, doneće svoje zaključke i prezentovati ih Vladi Republike Srbije - zaključio je Krkobabić, naglašavajući da je važno da se rešenja pronađu kroz saradnju i uz poštovanje mišljenja svih relevantnih strana.