08.10.2024.

19:08

Foto: Printscreen

Vesti

Đilas je najveći lobista Rio Tinta! Profesor u kog se kune opozicija objasnio kako je bivša vlast donela zakone koji su omogućili kopanje litijuma u Jadru!

Profesor Stevanović je istakao gostujući na tajkunskoj N1, da je problem nasato još 2006. godine i to izmenama Zakona o rudarstvu, a zatim povezivanjem Zakona o geologiji i o rudarstvu koji je stupio na snagu 2011. godine.

- Problem je nastao, zaista, i to je istinito iznošeno i od strane gospođe ministarke i poslanika još 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, pa onda nesrećnim povezivanjem Zakona o geologiji i o rudarstvu koji je stupio na snagu 2011. i posle 50 godina povezao dve potpuno različite struke, dakle geologiju kao oblast istraživanja i rudarstvo kao oblast eksploatacije mineralne sirovine i na taj način uveo geologiju prosto putpuno u servis rudarstva.

Profesor Stevanović je takođe istakao da je u jednom članu zakon iz 2011. godine nacionalnoj geološkoj kući zabranjena eksplotacija i istraživanje.

- Zanimljivo je da je tada po prvi put navedeno u jednom od članova zakona da će geološka istraživanja i eksploatacija biti u javnom interesu, a vrlo je zanimljivo da je taj javni interes baziran na primenjenim istraživanjima koje ekskluzivno mogu da izvode samo kompanije koje nisu nacionalne geološke kuće. Dakle, nacionalnoj geološkoj kući je zakonom zabranjeno to pravo bilo, još istina zakonom iz 2011. godine, a 2015. je srpsko geološko društvo uspelo da to popravi - istakao je profesort u kog se kune opozicija.