09.10.2024.

12:17

Foto: printscreen

Vesti

Potom opozicije u Skupštini! Brnabić razmontirala lažne ekologe: 2010. su pričali - jadarit je naš! To nam poručuju i danas, mora da ostane njihov!

Ona je pokazala odštampane tekstove i medijske naslove objavljivane od 2010. do 2012. godine, gde se iz izjava najviših državnih funkcionera, kao i meštana okoline Jadra, može videti da su o eksploataciji litijuma svi govorili pozitivno i jedva čekali da počne.

-- Primećujem da je frustracija opozicije ogromna. Kako oni kažu, borba njihove generacije raspada se kao kula od karata, sada su posalnici opozicije spali na lične napade, pošto nisu u stanju ni da se pojave na sednici ujutru, prijave se za reč i onda ne kažu nijednu jedinu reč o zakonu. Kažu, da se nikada nije pričalo o projektu Jadar. Evo, da vam pokažem, kako se nije razgovaralo. Mislim da se u poslednjih 20 godina ni o jednom projektu nije više razgovaralo - rekla je Brnabić i početala da citira medijske članke stare više od deceniju.

Tako je predsednica parlamenta citirala članak iz 2011. godine, kada je Vlada Mirka Cvetkovića najavila otvaranje rudnika jadarita na stogodišnjicu Cerske bitke.

- Isti takav naslov ponovili su i 2012. godine. Ranije, 2011. godine evo objavljen tekst, u više novina naslov – niče gigant u dolini Jadra! Eto kako se nije o tome razgovaralo. Šta su meštani tada pričali o projektu Jadar? Evo, predsednik mesne zajednice Draginac – otkrivanje jadarita već daje boljitak. Petnaestak ljudi iz sela već radi na bušotinama, za 50-60 hiljada dinara, što je za ovaj kraj tada bilo više nego solidno. Kaže meštanin da nikada nije čuo da je neko prodao zemlju za 100 evra po aru, a kamoli više. On navodi da zna mnoge ljude koji bi zemlju prodali za te pare, ali ne mogu jer nema kupaca. Meštani sela Slatine kažu da, čim su ovi što buše dali tolike milione, stvar mora da je ozbiljna, i kažu da će ove godine biti žestokog bušenja. Evo još jednog članka iz medija – za jadarit daju još 27 miliona - čitala je Brnabić medijske objave iz perioda dok su neke od stranaka današnje opozicije bile na vlasti.

Informer

 

Predsednica skupštine na kraju je pročitala naslov još jednog teksta iz 2010. godine, te je zaključila da opozicija ni dan danas nije odstupila od toga.

- Imamo i naslov iz 2010. godine – jadarit ostaje naš! To nam oni i danas pričaju u stvari u skupštini, da jadarit mora da ostane njihov - poručila je Brnabić.