09.10.2024.

15:26

Foto: Informer

Vesti

Vučić stigao u Dubrovnik na Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa! Promena plana u poslednjem trenutku, ako se ovo bude dogodilo...

15.15 - Vučić stigao u Dubrovnik 

Kako Informer saznaje, prema prvobitnoj agendi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo je da govori drugi po redu, odmah nakon predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar. Ipak, ali pred sam sastanak došlo je do presedana - Vjosa Osmani bi trebalo da govori prva, presednik Crne Gore Jakov Milatović drugi, a predsenik Vučić treći.

Ukoliko se ovakav scenario bude dogodio i Vjosa Osmani bude govorila prva, predsednik Vučić neće govoriti!

Takođe, kako smo ranije pisali, diplomatskom borbom Srbije, izbačena i rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini".

Vučić je uspeo da izdejstvuje i da u tekstu Samita ne piše da je "mirovni plan Zelenskog jedini za rešavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".

Uz to, Srbija svakako neće staviti potpis na ovaj dokument u Dubrovniku ukoliko se ispod njega potpiše i Vjosa Osmani, takozvana predsednica lažne države Kosovo.

Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Reč je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je da se iskaže solidarnost i podrška zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

Osim Zelenskog i Plenkovića učestvuju i zvaničnici iz regiona među kojima su predsednici, premijeri i ministri spoljih poslova.