Autor: Informer.rs

09.10.2024.

15:56

Foto: Vlada Srbije

Vesti

Tražite nešto što je protivustavno! Ministarka Đedović Handanović detaljno o opozicionom predlogu zakona o litijumu!

Ona je rekla da postoji još niz dozvola koje tek treba da se izdaju.

- Dakle postoji još gomila rešenja i dozvola koje tek treba da se izdaju. Ukoliko se svi kriterijumi ispune, i ako institucije stanu iza toga, i kažu da je sve urađeno sa zakonom i najstrožim evropskim pravilima, tek onda mogu da se izdaju ta rešenja - kaže ministarka.

Đedović Handanović je pitala zašto se traži nešto što je protiv Ustava.

- Ovo je nešto što hipotetički može da se desi, a i ne mora. Naš strateški interes je da imamo nove tehnologije u našoj zemlji i proizvodnju električnih automobila. Zašto bismo se toga odrekli, kada ceo svet priča o tome. Upravo zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Zašto bismo se unapred odrekli toga, kad već ne znamo da li će se steći uslovi - naglasila je ona.

Informer

 

Ministarka kaže da želi da sluša struku, ali relevantne naučnike.

- Vi i dalje u predlogu zakona citirate doktora medicine, ginekologa. A niste citirali nijednog profesora Rudarsko-geološkog fakulteta. To samo govori o tome koliko vi slušate struku. Ja ne mislim da svi treba da mislimo isto, debate su dobre, ali da uporno ponavljate kako je cela SANU stala protiv projekta, pa nemojte to da radite kada to nije tačno. Samo pojedinci su stali protiv toga, a neki, poput profesora Vukosavića, su rekli da bi bila pogubna zabrana istraživanja - rekla je Đedović Handanović.

Jako je bitno da stvorimo uslove da možemo bez buke da čujemo struku, ali pozivanjem na nasilje to nije moguće, istakla je ona.

- Meni je žao, ali to su činjenice. Sa druge strane nije nasilje kada se blokiraju pruge, kada isti ti aktivisti u ovoj Skupštini pozivaju na nasilje. Pa kako onda da čujemo struku. I tendenciozno se nastavlja zastrašivanje naroda, pričama koje nisu utemeljene. To ponavljate da dođete do nešto malo više političkih poena - kazala je Đedović Handanović.

Ministarka kaže da je litijum strateški resurs 21. veka.

Informer

 

- Pa ko bi se toga odrekao? Ko bi zdravog razuma rekao da bi se toga odrekao, a nije još video ni dokumenta na osnovu kojih bi trebalo da odlučuje. Kao da to nisu radile i Norveška, i Saudijska Arabija i Emirati, pa gde bi danas bili. A znamo kako su te zemlje uspešne i kako su se razvile upravo zahvaljujući resursima - dodaje ona.

Istakla je posebno da benefiti nisu samo ekonomski, već i geostrateški i politički.

- Mi određujemo kome idu resursi. Pričali smo i sa Stelantisom, a ne samo sa nemačkom industrijom. To su sve činjenice. I zašto bi mi unapred nešto zabranjivali, i pritom bili prva i jedina zemlja u Evropi koja je to zabranila - kazala je ona.