09.10.2024.

14:18

Foto: informer.rs

Vesti

Ministri Đurđević Stamenkovski i Milićević prisustvovali obeležavanju 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića

Obeležavanje godišnjice započelo je na Belgijskom keju, u Staroj luci, na mestu na kom se iskrcao kralj Aleksandar, a nedaleko odatle, na mestu atentata, Vladika Justin, episkop zapadnoevropski služio je liturgiju.

Na istom mestu je i započela sama ceremonija obeležavanja ove značajne godišnjice gde je ministarka Đurđević Stamenkovski položila venac na spomenik kralju Aleksandru.

- On je, ne samo svedočanstvo srpske pripadnosti Evropi već i jedan od najvećih dokaza da je srpski narod jedan od najvažnijih stubova evropskog kontinenta - naglasila je Đurđević Stamenkovski i dodala da je on bio tvorac ujedinjenja, okupljanja, integracija, kako na području na kojima su živeli srpski i drugi jugoslovenski narodi, tako i van njih, u okvirima Male Antante.

- Kako je u istoriju zakoračio, tako se u nju za večnost upisao. U mornaričkoj admiralskoj uniformi pristao je u Marsej, grad u kojem je, toga dana 9. oktobra 1934. godine, ispaljen prvi metak Drugog svetska rata. Jugoslovenski i srpski kralj bio je prva žrtva nacističkih i fašističkih planova o pokoravanju Evrope, a njegovi sinovi, Petar, Tomislav i Andrej, prvi siročići rata koji je usledio - podsetila je Đurđević Stamenkovski.

Nakon toga, obeležavanje godišnjice nastavljeno je kod spomenika posvećenom francusko-
srpskom prijateljstvu gde je ministar Milićević položio venac u pratnji Кristofa Mirmana, prefekta regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, prefekta Buš-du-Ron, kao i Ane Hrustanović, ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj.

Ministar Milićević je istakao da je kralj Aleksandar I Кarađorđević posvetio život procesu ujedinjenja svih koji žive na našim prostorima, kao i da je kao “kralj Ujedinitelj dao je život u Marselju pre devedeset godina za ideju Srbije kao centra ujedinjenog regiona, tada mlade države Jugoslavije, kada smo postali moderna država i kada smo ušli u red velikih nacija”.

Dodao je da je san koji je sanjao Aleksandar Ujedinitelj i za koji je dao život, nestao je u ratnom vihoru, potpomognutom tadašnjim interesom svetskih sila da na Balkanu ne postoji jaka država koja vodi svoju politiku.

- Danas, devedeset godina nakon smrti našeg kralja Aleksandra, možemo da kažemo da je
Srbija ponovo jaka. Srbija koja pokreće ceo region, Srbija koja ponovo ima sposobnost da
okuplja i integriše, Srbija koja ima snagu da štiti svoje građane
- rekao je Milićević i naglasio da je kao, i u doba kralja Aleksandra, Srbija je ponovo poštovana i glas je razuma i istine na međunarodnoj sceni u ovim turbulentnim vremenima i dodao da je Francuska, kao zemlja u kojoj se obeležava godišnjica, ponovo u redu najbližih prijatelja Srbije i izrazio uverenje da će ta saradnja nastaviti da jača.

- Iskoristimo ovaj povod, devedesetu godišnjicu od ubistva  kralja, da uputimo poruku
neophodnog jedinstva: Da budemo jedinstveni gde god bili!
- zaključio je ministar
Milićević.