Autor: Informer.rs

09.10.2024.

17:47

Foto: printscreen

Vesti

Predsednik Vučić poslao moćnu poruku iz Dubrovnika: Srbija će nastaviti da vodi suverenu politiku! (FOTO/VIDEO)

- Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da to poštuje a nekad se udalji. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. Gde i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja. 

Informer

 

Kako je istakao, važno je da se razgovara o svim pitanjima i da se otvori dijalog. 

- Ljudi u Srbiji koji budu tu želeli da učestvuju, ja ću ih podržati - dodao je predsednik. 

Na pitanje o Rio Tintu, Vučić je rekao da ga to ne zanima. 

- Rebalansa hrvatskog budžeta, nemam ništa protiv, imaju pravo da donose sami odluke. Svako se naoružava u skladu sa potrebama, što smatraju da im je važno i ne vidim problem u tome. Niti vidim opasnost od izbijanja sukoba između nas. 

Informer

 

O Deklaraciji

- Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama EU. Srbija, to je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika - dodao je. 

Kako je dodao, nije hteo da se ekskluzivno piše o vojnoj pomoći, ne smatramo da su bilo kakva rešenja najbolja rešenja. I prihvaćeni su predlozi Republike Srbije. 

Informer

 

- Stojim ovde pre vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku RS koja ne sedi na dve stolice, mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. Nemojte da nas navodite. Žalimo li se? Molimo se? Očekujemo? Ništa od svega toga. Jedino što želimo da imamo otvoren dijalog i nemam nikakav problem da pričamo i o stvarima iz prošlosti. Čvrsto se držimo te srpske stolice i nismo zainteresovani za druge stolice. Zašto nije bilo reči o Srbiji? Pa valjda zato što svako misli da je vreme da nam očita lekciju, a važno je šta će biti u budućnosti. A ako me pitate šta mislim lično, ja sam siguran da Srbiju i Hrvatsku čekaju bolji odnosi u budućnosti - zaključio je Vučić.

Podsetimo, reč je o trećem samitu u tom formatu. Prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, a drugi u februaru 2024. u Tirani.

Informer

 

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.