10.10.2024.

12:38

Foto: Tanjug video printscreen

Vesti

Celoj Evropi je mir potreban! Predsednik Vučić upozorio: Plašim se nekog dodatnog ludila, a to ludilo neće nas da zaobiđe!

- Mislim da je Hose bolje nego ja objasnio sve ove dane što sam objašnjavao šta znači investicioni rejting. On dolazi iz privatnog sektora, iz jedne uspešne njujorške kompanije. Investicioni rejtinge je naša slika, kao pasoš u koji pogleda svako ko u tu zemlju dolazi. Kada hoće da gleda podatke u Srbiji i vidi da je dat investicioni rejting toj zemlji, ja verujem da će ili mud ili fič to uskoro i sa svoje strane da potvrde, znaju nešto više o toj zemlji, znaju da ima sigurne javne finansije, javne finansije pod kontrolom, znaju da nema velikog problema sa javnim dugom ili bilo kakvog problema. To da su to velike stvari za našu zemlju za dolazak investitora. 

- Vođenje države je mnogo komplikovano i ima mnogo tih stvari u kojima mora da se vodi računa. Sledeće nedelje ćemo potpisati ugovor - o tome sam razgovarao sa Bajdenom, on je lično govorio koliko je važna ta kompanija i koliko je važno da nastavimo sa ulaganjima u energetiku. Mi nećemo imati struje ako ne požurimo. Taj projekat bi trebalo da nam donese 1.000 megavat, dakle 1 gigavat novoinstalisane snage kroz solare. Mora da ima 200 megavata balansirajućih baterija, bez toga ne možemo da primimo energiju sistem. Ovo je za nas od ključnog značaja, moramo da požurimo da da bismo do 2028. stigli da ubacimo struju u sistem. Ovaj projekat je vredan 1.6 milijardi. A to su veliki, strateški projekti i biće ih još.

- Mi moramo da žurimo. Celoj Evropi je mir potreban. Ja sam nervozan i tresem se od straha hoćemo li mi u miru koji imamo uspeti da završimo sve svoje obaveze do 1.12. 2026. kada predajemo ključeve za EXPO. Plašim se nekog dodatnog ludila, a to dodatno ludilo neće nas da zaobiđe. Nije samo pitanje da fizički sačuvate glave, što hoćemo, već je pitanje i kako će to sve da se odnosi i kako će to sve da utiče na našu ekonomiju. Zato je ova vrsta saradnje od izuzetnog značaja za nas - rekao je predsednik.