Autor: Informer.rs

10.10.2024.

17:09

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vesti

Brnabićeva pravo u metu: Zabrana iskopavanja litijuma oduzela bi Srbiji stratešku prednost!

 Ona je istakla i da predlog opozicije zabranjuje eksploataciju litijuma i iz drugih izvora koji se smatraju bezbednim, kao što su to geotermalne vode, dodajući da Srbija možda ima litijuma i u podzemnim vodama.

- Ne postoji ni jedna reč u predlogu zakona koja stoji i nije laž - rekla je Brnabić reagujući na izlaganje poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

On smatra da će što bude veći pritisak da se rudari litijum, protivljenje i "otvorena pobuna naroda biti veći", tvrdeći i da se projekti Zinvald i Vulkan u Nemačkoj zaustavljaju, jer nemaju podršku.

Informer

 

Poslanik DSS - POKS Dušan Radosavljević ocenio je da nigde na svetu ne postoji projekat sličan projektu Jadar i da niko ne kopa litijum u blizini naseljenih mesta ili velikih vodnih potencijala.

Poslanik poslaničke grupe AV Srbija ne sme da stane Milimir Vujadinović rekao je da je veoma licemerno to što četvrtina predlagača zakona ne dolazi da raspravlja o najvažnijoj politčkoj temi. Sem toga, kako je rekao, još licemernije je to što su neki od njih imali poslovni odnost sa Rio Tintom i prodavali joj svoju imovinu kao, kako je rekao, njihov kandidat za gradonačelnika Loznice.

On je naglasio da bi eventualno otvaranja rudnika donelo ubrzani razvoj Srbije, kao i veću političku moć u budućnosti.

Predsednik poslaničkog klupa Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da predstavnici vlasti opoziciju optužuju da su poltroni i poslušnici stranih centara moći, tvrdeći da se vladajuća koalicija dogovarala sa tim centrima moći kako bi se omogućilo iskopavanje litijuma. On je ocenio i da za četiri dana rasprave vlast nije dala čvrste dokaze da je taj projekat ekonomski opravdan.