10.10.2024.

18:50

Foto: printscreen

Vesti

Đedović Handanović razbucala opoziciju! Održala čas Aleksiću, pa se osvrnula na "detalj" koji oni vešto zaobilaze

Ona je, takođe, objavila i snimak, kao dokaz za građane Srbije,  jer opozija ne želi da čuje i ne zanima ih istina već samo nasilno rušenje vlasti sto su više puta u prethodna 4 dana i priznali.

Na pitanje Miroslava Aleksića, šta je interes i zašto da za 690 miliona za 40 godina kopamo litijum, ministarka Đedović Handanović je odgovorila argumentovano, pokazavši da on ne poseduje ni površno znanje o datoj temi. 

- Republika Srbija ima veliki potencijal za doprinos energetskoj tranziciji i razvoju električnih vozila. Naši prirodni resursi i strateška pozicija pružaju nam osnovu za razvoj snabdevačkih lanaca, što će biti od koristi za našu zemlju uz primenu najviših ekoloških i socijalnih standarda.
Uvođenje zabrane na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u Republici Srbiji, dovelo bi do višestrukih negativnih posledica, ne samo na ekonomiju zemlje, već i u njenom geopolitičkom pozicioniranju, ujedno bismo bili prva zemlja i jedinstveni u svetu u zabrani eksploatacije litijuma i bora
- istakla je ministarka.

Ona je, zatim, iz ugla ekonomije navela brojne benefite.
 
- Planirana investicija iznosila bi minimum 2,55 milijardi evra (na osnovu podataka iz 2021. godine, a sigurno se očekuje da bude i veća), što bi ujedno bila najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Republike Srbije - rekla je.

Dubravka Đedović Handanović je naznačila kako bi u fazi izgradnje projekta „Jadar” bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

- Projekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila, pa i same proizvođače električnih vozila. Po procenama ekonomske studije sve te investicije imaju kapacitet da kreiraju preko 20,000 visokvalifikovanih radnih mesta, pa se ukupan efekat na BDP očekuje u iznosu od 11-12 milijardi evra ili preko 16% BDP-a - potvrdila je.

Đedović Handanović je, potom, objasnila i kako se vidi razvoj kroz rudarenje.

- Srbija je zemlja koja je srazmerno svojoj veličini bogata mineralnim resursima. Naš cilj je da se to bogatstvo koristi u interesu naših građana i da stvaramo uslove za održivo rudarstvo, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Na tome ćemo raditi kroz unapređenje regulative, izradu strateških dokumenata i saradnju s međunarodnim partnerima, koji mogu da nam prenesu najbolja svetska iskustva. Pratimo aktivnosti EU na planu definisanja odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer želimo da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim - istakla je ministarka.
 
Kako Aleksiću očigledno nije bilo dosta znanja, upitao je i zašto se ne sluša SANU, na koji su se oni i pozvali u predlogu izmene Zakona.

- U predlogu izmena zakona poziva se na Srpsku akademiju nauka i umetnosti. Nije SANU stao protiv ovog projekta, nego određeni pojedinci, a svakako ne institucija i to je tendeciozno iskorišćeno da se predstavi kao stav naših najistaknutijih akademika! Ovde pričamo o Slobodanu Vuksanoviću, predsedniku odbora za energetike SANU, koji je ujedno javno pre neki dan rekao da bi moratorijum na litijum bio kapitulacija društva i da zabrana ne vodi nigde - podvukla je Dubravka Đedović Handanović.

Kako navodi, simpozijum u SANU nije bio javna rasprava, takvih skupova je do sada u Akademiji bilo na stotine, većina se bavila temama važnim za društvo, ali nijedan od njih nije bio zloupotrebljen za zasenjivanje nestručne javnosti, poput ovoga o projektu "Jadar".

Nešto što je zaista moglo da pokrene pravi stručni dijalog u akademskoj atmosferi i bez unapred određenih stavova, iskorišćeno je kao presuda, kao argument da tu nema šta više da se razgovara.

Javno mnjenje je tako poverovalo u rečenice: „SANU se izjasnila!“ ili „SANU je rekla!“ i to bez ikakve rezerve, mada prema istraživanju IPSOS-a, četiri petine tog istog javnog mnjenja ne može da navede nijednog sadašnjeg člana Akademije, a preko devedeset procenata nije nikada prisustvovalo nekom događaju u SANU, rekla je Đedović.

Na pitanje, zašto se baterije prave u Makedoniji i Mađarskoj, Đedović Handanović je ponovo odgovorila argumentovano i pomenula "detalj" koji članovi opozicije vešto izbegavaju!

- Baterije se prave i u Srbiji, u Subotici, naši ljudi su patentirali jedinstvenu bateriju na litijum LFP bateriju, koju su testirale evropske automobilske kuće i za koju sirovine nabavljaju iz Kine, ali to vam se ne uklapa u vašu priču o tome da je Srbija kolonija, pa to ne pominjete - zaključila je.