13.10.2024.

11:06

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Vesti

Srbi sa KiM putuju sa srpskim pasošima bez viza u EU! Petković: Nijedna bitka nije teška, kada je cilj bolji život našeg naroda

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je tu vest potvrdio na svom profilu platforme "X". 

- Od danas, Srbi sa Kosova i Metohije moći će da putuju sa srpskim pasošima u zemlje EU bez viza! Posle mukotrpnog rada, ova dobra vest pokazuje da nijedna bitka nije ni izgubljena, ni teška, kada je bolji život našeg naroda na KiM cilj - napisao je Petković.

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM.