15.10.2024.

12:11

Foto: EPA

Vesti

Sijarto saopštio važne vesti za našu zemlju: Srbija spremna da otvori novi klaster, održati međuvladinu konferenciju

- Imamo vrlo jasan cilj i kada je u pitanju Srbija. Očigledno je da Srbija može i da je spremna da otvori sledeći klaster poglavlja, a to je inkluzivni rast i razvoj. Ako putujete u Beograd dva puta sa razlikom od meseca dana, onda vidite šta znači razvoj i rast. Onim birokratama koje su zabrinute da li je Srbija spremna da otvori to poglavlje, predložio bih da putuju u Beograd dva puta u roku od dve nedelje, a onda će videti da su spremni - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

On je izrazio nadu da države članice EU koje su kritičnije prema Srbiji neće predstavljati prepreku da se održi mađuvladina konferencija sa Srbijom kako bi se otvorio ovaj klaster o inkuzivnom rastu i razvoju.

- Ako to neće biti slučaj, barem da se održi politički sastanak međuvladine konferencije kako bi se pokazala posvećenost obe strane procesu proširenja Srbije - rekao je Sijarto.

On je na taj način, nakon Međuvladine konferencije EU-Albanija, na kojoj je otvoren Klaster 1-Osnove u pregovorima sa Albanijom, odgovorio na konstataciju novinara da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da, bez Srbije, integracija Zapadnog Balkana nije moguća i da li postoje šanse da se, tokom mađarskog predsedavanja EU, ostvare druge veće prekretnice u pogledu Zapadnog Balkana i otvore nova poglavlja. Sijarto je ponovio da je pitanje ubrzanja proširenja na Zapadni Balkan na vrhu agende mađarskog predsedavanja EU i istakao da ta zemlja ima vrlo konkretne planove tim povodom.

- Jedan od njih je danas ispunjen - naveo je Sijarto i dodao da je plan i cilj Mađarske kao predsedavajuće bio da počnu pregovori sa Albanijom, kao i da bi pre kraja godine mogao da bude otvoren još jedan klaster poglavlja sa tom zemljom, tačnije Klaster 6, koji se odnosi na spoljne odnose. Kada je reč o Crnoj Gori, naveo je da je ta zemlja spremna da zatvori četiri ili pet poglavlja i da je cilj da se tokom mađarskog predsedavanja EU održi međuvladina konferencija sa Crnom Gorom. Sijarto je naglasio da je Mađarska posvećena tome da podrži ostale zemlje kandidate, kao što su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

- Mislim da bi idealna situacija bila ako bi međuvladine konferencije mogle da se održe sa obema, ali to ne zavisi samo od nas, samo od (mađarskog) predsedavanja, ne zavisi samo od komesara, zavisi od konsenzusa svih 27 (država članica)", rekao je Sijarto. On je dodao da tu nastaje problem, jer iako se u javnosti mogu čuti izjave iz većine država članica EU o zalaganju za proširenje, "kada sedimo zajedno kao 27, neki od njih obično iznose prepreke, zabrinutosti i kritike umesto da podrže proces". "Tako da su ovo naši jasni planovi za preostala dva i po meseca predsedavanja - zaključio je Sijarto.