17.10.2024.

11:52

Foto: EPA, profimedia

Vesti

Ovo je svima promaklo! Prljava Kurtijeva igra na prelazu Merdare! Jedno priča, a sasvim drugo radi!

Kurti je pre izvesnog vremena saopštio da je ukinuo zabranu robe iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare, ali je ipak sve izvesnije da je reč o čistoj laži.

Odluka za kameru

Informer

Administrativni prelaz Merdare

Da je reč samo o prljavom političkom triku takozvanog režima u Prištini kaže Marko Miškeljin, analitičar iz Centra za društvenu stabilnost.

- Iako je Priština dozvolila ulazak srpske robe na administrativnom prelazu Merdare, roba jako sporo prolazi, i to samo preko tog prelaza, a pitanje je kada će i da li će se doći do otvaranja ostalih prelaza. Tako da i dalje treba biti oprezan kada je reč o tome - kaže Miškeljin, komentarišući kilometarske kolone kamiona koji po nekoliko sati, pa čak i dana, čekaju da preko Merdara uđu u južnu srpsku pokrajinu.

Informer

Marko Miškeljin

- Odluka Prištine bila je samo za kameru. Navodno ukidanje zabrane ulaska srpske robe usledilo je nakon pretnji Nemačke "vlastima" u Prištini da neće učestvovati na samitu Berlinskog procesa u Berlinu. Kurti je kao "popustio" kako ne bi morao da se pravda svojim biračima i opoziciji pred izbore u februaru. Onog momenta kada je odradio to što je trebalo i kada je ubrao političke poene, on je praktično zaustavio taj proces, odnosno nije se nastavilo. Vidimo da ljudi satima čekaju i da je ta odluka bila samo za kameru - ističe Miškeljin.

Suštinsko ništa

Njegov kolega Srđan Barac naglašava da do slobodnog protoka robe na terenu suštinski nije došlo.

- Kurti koristi svaku priliku da predstavi sebe kao nekoga ko sprovodi zakone, pa u skladu sa tim i napravi "ustupak" i otvori tržište. Međutim,  još jednom je pokazao da to što on njima obećava, govori ili deklarativno potpisuje, ništa ne vredi jer jedino što njega interesuje, a nadam se da će oni to shvatiti, jeste suštinsko ovladavanje KiM i proterivanje Srba - upozorava Barac.

Informer

Srđan Barac

Etničko čišćenje

Komentarišući upad takozvane "kosovske policije" u prostorije Privremenog organa opštine Srbica, Barac navodi da to predstavlja jasno, nedvosmisleno i konstantno proterivanje Srba i svega što predstavlja Srbe na prostoru AP Kosovo i Metohija.

- Cilj Prištine je da u potpunosti etnički očisti sever Kosova i Metohije od Srba i da zauzme i suštinski vrši faktičku vlast na prostoru gde do sada nije vršila - ističe Barac.

------------------------------------------------------------------------------

SAMO ZA VAS - Kako je cela opozicija ušla u političku koaliciju sa Aljbinom Kurtijem: