17.10.2024.

19:08

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Vesti

Presedan o kojem će se tek pričati! Slučaj Kapetana Dragana pred Komitetom UN! Čeka se krucijalna odluka!

Tim internacionalnih pravnika koji zastupaju Kapetana Dragana, koji je izuzetno predano radio da ovaj slučaj stigne do Komiteta UN, očekuje pobedu u ovom procesu i osudu Australije, koja je Vasiljkovića držala u pritvoru više od devet godina zbog optužbi iz Hrvatske za navodne ratne zločine.

Informer

Dragan Vasiljković

Poslednje informacije iz Komiteta UN, kako saznajemo, ukazuju na nato da će presuda biti doneta na jednoj od sledećih sednica, najkasnije do marta 2025. godine. To, kako tvrde upućeni, otvara put za multimilionski odštetni zahtev protiv Australije koji Vasiljković može da podnese.

Svetski presedan

Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan, suočava se sa nepravdom već dve decenije, koja je nezapamćena u savremenom svetu. Njegov slučaj pred Komitetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija, pod brojem CCPR 2853/2016, ukazuje na neverovatnu činjenicu da niko do sada nije proveo toliko dugo vremena u pritvoru, među osuđenim kriminalcima, bez optužbi, dokaza i prava na suđenje.

Kapetan Dragan je proveo devet i po godina u najstrožem pritvoru u Australiji, a formalna optužnica protiv njega podignuta je tek godinu i po dana nakon njegove ekstradicije Hrvatskoj. Ova situacija predstavlja direktno kršenje člana 9. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (ICCPR), koji garantuje pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i pravo na brz i pravičan sudski postupak.

Odbio imunitet

Iako je tokom 1990-ih Vasiljković bio jedna od najpoznatijih ličnosti na Balkanu, niko nije pominjao navodne optužbe za mučenje tokom čitavih četrnaest godina, uključujući i navodne "žrtve". Čak ni Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije našao osnov da podigne bilo kakvu tužbu protiv Vasiljkovića. Naprotiv, Kapetan Dragan je kao svedok u suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu javno odbio ponuđeni imunitet i nije prihvatio ponudu da svedoči kao zaštićeni svedok, već je insistirao da svedoči javno.

Informer

Slobodan Milošević

Ono što je posebno važno jeste da su se optužbe iz Hrvatske pojavile tek nakon što je Kapetan Dragan pokrenuo sudski spor protiv novina "The Australian" u vlasništvu Ruperta Mardoka. Uprkos odsustvu dokaza, Hrvatska je iznela optužbe, i to četrnaest godina nakon navodnih događaja, i dovela svedoke koji nikada ranije nisu govorili o bilo kakvom zlostavljanju!?!

Posvećenost pravu

Pravni tim Kapetana Dragana posebno ističe njegovu posvećenost ljudskim pravima tokom ratnih sukoba. Bio je poznat po tome što se fokusirao na zaštitu civila i zarobljenika, uvek čineći sve kako bi minimizirao ljudske gubitke i pružio humanitarnu pomoć kroz fondaciju koja nosi njegovo ime. Fondacija je tokom i nakon rata pomogla više od 67.000 žrtava rata, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, uključujući stipendije za više od 14.000 dece čiji su roditelji poginuli ili ranjeni tokom ratova devedesetih. Kompletna dokumentacija o postignutim rezultatima njegove fondacije predata je, arhivirana i dostupna za uvid u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

Čak i nakon više od dvadeset godina ovakve nepravde, Kapetan Dragan nastavlja svoju borbu za prava nepravedno osuđenih osoba, posebno onih za koje ne postoje proverljivi dokazi, kao što je bio slučaj sa njim. Ova duboka motivacija ga podstiče da nastavi sa borbom za ljudska prava širom sveta. 

Globalni presedan

Važno je napomenuti da Kapetan Dragan nije bio formalno optužen tokom svog devetogodišnjeg pritvora u Australiji, što ovaj slučaj čini presedanom čak i u poređenju sa poznatim političkim zatvorenicima kao što su Nelson Mandela, Mahatma Gandi i Džulijan Asanž.

Informer

Džulijan Asanž

Zajedno, oni nisu proveli toliko godina u pritvoru bez formalnih optužbi kao Kapetan Dragan! On je prvi koji je prošao kroz ovakvo iskustvo, što ovaj slučaj stavlja u centar pažnje globalne borbe za ljudska prava. Neosporiva činjenica i apsurd je to što je Vasiljković, kako kažu njegovi advokati, učinio daleko više kroz svoju fondaciju i nastupima nego mnogi nobelovci zajedno, a kažnjen je neviđenom nepravdom koja se može nazvati "demonskom inverzijom pravde".

------------------------------------------------------

AKO STE PROPUSTILI - Kako je pričao Kapetan Dragan o Srbima koje hapsi Hrvatska