19.10.2024.

09:22

Foto: informer.rs

Vesti

Milićević u Milanu: Srpski jezik i pismo nisu samo sredstvo komunikacije, već su temelji našeg nacionalnog identiteta!

- Danas govorimo o jednoj od najvažnijih tema za naš narod koji živi van Srbije – očuvanju srpskog jezika, kulture i identiteta među mladim naraštajima. Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom nije samo želja, već i obaveza prema budućim generacijama. Ove veze, posebno kroz obrazovni sistem, igraju ključnu ulogu u jačanju svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu - rekao je ministar i dodao da je doprinos dopunskih škola posebno je značajan, ne samo u očuvanju jezika, već i u približavanju kulturnih i istorijskih vrednosti Srbije.

Informer

 

- Srpski jezik i pismo nisu samo sredstvo komunikacije, već su temelji našeg nacionalnog identiteta, a nastava u dopunskim školama dopunjuje redovno obrazovanje predmetima predmetima poput Srpskog jezika, Moje otadžbine Srbije i Osnova kulture srpskog naroda - istakao je ministar Milićević.

Podsetio je da danas dopunske škole na srpskom jeziku funkcionišu u 22 zemlje, a 9.704 učenika srpskog porekla širom sveta pohađa ove škole, a ovaj broj, koji iz godine u godinu raste, dokazuje koliko je važno da pružimo našoj deci da se obrazuju na jeziku svojih predaka.

- Ovo nije samo obrazovanje – ovo je veza sa otadžbinom, sa korenima. Naša država, kroz institucije i koordinaciju sa Srbima koji žive van Srbije, posvećena je obezbeđivanju svih neophodnih sredstava, uključujući bukvare za prvake i lektire za starije učenike. Naš cilj je da deca, kroz obrazovanje, još više zavole Srbiju i, kada dođe vreme, vrate se i doprinesu njenom razvoju - zaključio je ministar.