22.10.2024.

09:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Vesti

Francuzi plaču zbog BRIKS-a i dive se Srbiji! Prisustvo naše države šokiralo Zapad: Pogledajte njih, mi smo izgubili nezavisnost...

- Prisutvo drugih zemalja na samitu BRIKS-a, poput Srbije ili Turske, izazvaće revolt u EU i NATO-u. To je znak protesta protiv zapadnog, američkog svetskog poretka. Neophodno je težiti što većoj suverenosti i nezavisnosti - rekao je Filipo.

On je izrazio žaljenje što je Francuska izgubila svoju nezavisnost i dodao da bi danas bilo teško zamisliti njeno učešće na samitu BRIKS-a.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin, na marginama Istočnog ekonomskog foruma, zamolio potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću i izrazio nadu da će Vučić prisustvovati događajima u okviru formata „autrič“ na samitu BRIKS-a u Kazanju. Vučić je kasnije izjavio da lično neće moći da prisustvuje zbog gustog rasporeda, ali je potvrdio da Srbija šalje delegaciju od četiri ministra na samit.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov rekao je ranije da je broj zemalja koje žele da sarađuju sa BRIKS-om u nekom obliku, uključujući i članstvo, dostigao 34. Takođe je naglasio da će samit u Kazanju biti najveći spoljnopolitički događaj ikada održan u Rusiji. Ušakov je potvrdio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u, a zahtev se trenutno razmatra. Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će prisustvovati samitu.

Samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra. BRIKS je međudržavni savez formiran 2006. godine, a Rusija je od 1. januara 2024. godine preuzela predsedavanje ovom organizacijom. Pored članica osnivača - Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - sada su se pridružile i Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.