24.10.2024.

13:09

Foto: Tanjug

Vesti

Ubrzana pomoć Srbije ka EU! Vučić: Zahvalan sam Tusku i Micotakisu što nam pomažu na evropskom putu

- Očekujemo da trgovinska razmena bude veća nego 2023. godine, što je od velikog značaja za obe strane. Poljska je sada osmi najveći ekonomski partner Srbije, a potencijal za dalje unapređenje saradnje je značajan, posebno u oblasti biotehnologija i biokampova. Zamolio sam premijera Donalda Tuska da nam pomogne u ovom sektoru, jer smatram da Srbija ima znanje i resurse koje može ponuditi Poljskoj - rekao je Vučić i dodao:

- Tokom razgovora, koji su trajali više od četiri i po sata sinoć, i jutros, diskutovali smo i o političkim temama i evropskom putu Srbije. Želim da se zahvalim premijeru Tusku što je došao u Beograd i što je pokazao spremnost da čuje našu perspektivu, posebno kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Zamolio sam ga da sasluša našu poziciju i izneo mu činjenične podatke, a zahvalan sam što je pokazao razumevanje i spremnost da razmotri naše stavove.

Informer

 

- Razgovarali smo i o globalnim i evropskim pitanjima, uključujući rat u Ukrajini i situaciju na Bliskom Istoku. Premijer Tusk je izrazio želju da vidi punu usklađenost Srbije sa evropskim deklaracijama, posebno kada je reč o sankcijama protiv Ruske Federacije. Otvoreno sam mu izložio poziciju Srbije, naglasivši koliko smo humanitarne pomoći poslali Ukrajini i koliko je Srbija učinila na tom polju - izjavio je predsenik.

- Takođe, razgovarali smo o značajnim porukama koje sam dobio od grčkog premijera Micotakisa, koji je prisustvovao večeri. Obojica lidera preneli su mi značajne informacije u vezi sa članstvom Srbije u Evropskoj uniji i budućim koracima koje treba preduzeti. Iako sam često skeptičan u vezi sa tim procesom, njihov stav i podrška otvorili su mi nova razmišljanja i nadu da je drugačiji odnos moguć u budućnosti.

Informer

 

- Na kraju, želim da izrazim veliku zahvalnost premijeru Tusku na poseti i na njegovoj spremnosti da podrži Srbiju na evropskom putu. Srbija se trudi da pokaže rezultate i napredak, posebno u ekonomiji, što je priznato i od strane evropskih lidera kao što je Anđelina Ejhorst. Zahvaljujući ovim naporima, Beograd se menja i napreduje, a poseta poljskih biznismena Srbiji predstavlja dalji korak u jačanju naših odnosa. Nadamo se da će takva saradnja biti sve češća i produktivnija, i da će Poljska ostati naš blizak partner na putu ka evropskim integracijama.

Podsetimo, sinoć se predsednik Srbije sastao sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom i šefom grčke vlade Kirjakosom Micitakisom, gde ih je ugostio na zajedničkoj večeri.

Vučić je sinoć naglasio da mu je velika čast i zadovoljstvo što može da ugosti Tuska i Micotakisa.