26.10.2024.

19:16

Foto: Tanjug AP

Vesti

Plenković besan zbog Vučićeve mudre politike: Srbija mora da otkači Rusiju ako hoće u Evropsku uniju!

Portal ga je upitao da prokomentariše balansiranje srpskog državnog vrha između Evropske unije, Rusije i Kine, na šta je Plenković odgovorio da "je stepen usklađenosti Srbije sa EU po pitanju spoljne i odbrambene politike između 50 i 60 odsto, za razliku od većine drugih zemalja u našem regionu".

To znači da se igraju ovim multivektorskim pristupom: Malo sa Briselom, malo sa Berlinom, malo sa Parizom, malo sa Moskvom, malo sa Pekingom. Ako Srbija zaista, iskreno, želi da uđe u Evropsku uniju, moraće da se odluči, uprkos istorijskim vezama sa Rusijom - rekao je hrvatski premijer kojem očigledno smeta to što Srbija, na čelu sa njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, održava odlične odnose i sa Istokom i sa Zapadom.

Informer

Aleksandar Vučić

Plenković je od ranije poznat kao neko ko sa oduševljenjem dočekuje svaku vest na štetu Srbije, pa je tako uoči glasanja za usvajanje sramne Rezolucije o Srebrenici u maju ove godine euforično poručio:

Rezolucija će proći, o tome nema govora, naš stav je jasan.

Hrvatska je, podsetimo, bila jedan od kosponzora ove rezolucije, a u septembru ove godine Plenković je, na samitu o Ukrajini u Dubrovniku, optužio našu zemlju za "velikosrpsku agresiju na Hrvatsku 1991. godine".

Informer

Andrej Plenković

Hrvatski premijer je, takođe, prošle godine, nakon sukoba u Banjskoj u kom su živote izgubila tri Srbina i jedan Albanac, zahtevao da Evropska unija kazni Srbiju. On je tad, zajedno sa albanskim šefom vlade Edijem Ramom, snažno osudio "nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova i njihovu heroizaciju od Beograda", uz poziv premijerima zemalja Evropske unije na donošenje mera protiv Srbije. Plenković je smatrao da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora", te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo".