28.10.2024.

10:19

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Vučić i Šujok se obratili građanima! Vučić: Mađarsku doživljavamo kao iskrenog prijatelja! Šujok: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU!

Izjave za medije

Obraćanje predsednika Šujoka

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok izjavio je danas da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije jer, kako je istakao, smatra da bez evropskih integracija na Balkanu ne može da se postigne dugoročna stabilnost.

- Vreme je da se obećanje koje je Evropska unija dala Zapadnom Balkanu najzad, posle dvadesetak godina i ostvari - rekao je Šujok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šujok je kazao da u Mađarskoj nema energetske stabilnosti bez Srbije i obrnuto, dodajući da su dve zemlje upućene jedna na drugu.

Informer

Tamaš Šujok

Kako je rekao, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

- Mi imamo i odličnu saradnju po pitanju izgradnje železničke pruge između Beograda i Budimpešte. Zahvaljujem se što ćete vi u Srbiji već do iduće godine završiti radove na vašoj deonici i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina i mi u Mađarskoj obezbediti da se pokrene železnički saobraćaj na toj pruzi do Budimpešte - rekao je mađarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Mađarska će učiniti sve da se ubrza prelazak granice između dve zemlje otvaranjem novih graničnih prelaza.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na srdačnom prijemu u Beogradu i napomenuo da je kao predsednik Mađarske bio u Beču i Vatikanu i da ga je treće putovanje dovelo u srpsku prestonicu.

Šujok je kazao da Mađarska Srbiju posmatra, ne samo kao streteškog partnera, već kao iskrenog prijatelja, a to osećanje je nešto što je u današnje vreme velika vrednost.

Šujok je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju i što živi u sređenim okolnostima.

- Zaista smatramo da su njihova prava ispoštovana i mi Mađari činimo sve, sa naše strane, da Srbima u Mađarskoj učinimo sve za očuvanje njihovog identiteta - rekao je Šujok.

On je zahvalio Vučiću što se zalaže za sve inicijative koje idu u prilog prijateljskoj saradnji i doprinose opstanku mađarske manjine u Srbiji. 

Naglasio je da je upravo zbog toga za njega veoma velika čast što danas ima priliku da zajedno sa predsednikom Vučićem poseti Čurug i da zajednički odaju poštu nevinim žrtvama i sa jedne i sa druge strane.  

Obraćanje predsednika Vučića 

Predsednik Aleksandrar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja.

Vučić je rekao da je veoma srećan što danas ima priliku da ugosti mađarskog predsednika u Beogradu.

- Drago mi je što imam priliku da Vas ugostim u Beogradu. I ne samo u Beogradu, ići ćemo danas i posle zajedničkog ručka i u Čurug i u Žabalj. Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše teške istorije. Zahvalan sam mađarskim čelnicima, predsedniku Aderu, Viktoru Orbanu pre svega i prethodnoj predsednici Katalin Novak, i poštovanom predsedniku Tamašu Šujaku na uvek iskrenom zalaganju za dobre, otvorene i prijateljske odnose sa Srbijom. Odnosi između Srbije i Mađarsku su na najvišem nivou. Mi u Srbiji doživljamo Mađarsku ne samo kao političkog strateškog partnera, već i kao iskrenog prijatelja - rekao je Vučić i dodao da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou. 

Naglasio je da mađarski narod i Mađarska kao država uživaju veliku popularnost u Srbiji. 

- Rekao bih da mađarski narod doživljavamo kao iskreno prijatelja. I sve ovo što ćemo danas zajednički da radimo, verujem da će biti još jedan Beočug u lancu našeg još čvršćeg i jačeg prijateljstva.

Mađarska 4. trgovinski partner Srbije, panonski koridor za struju do kraja 2028. godine

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine. Vučić je istakao da je trgovinska razmena zemalja pre 12 godina iznosila 768 miliona evra, a da je prošle godine bila 3,1 milijardu evra.

- Mi imamo i brojne zajedničke interese. Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, želeo bih da kažem da je ekonomija ono što na najbolji mogući način potvrđuje naše političke veze. Pre 12 godina je naš trgovinska 768 miliona evra, a prošle godine 3,1 milijardu evra. Rezultati mogu da budu i bolji.

- Mađarska će uvek moći da računa na Srbiju. 

Informer

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je naveo i da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti izuzetno značajna za građane, a izrazio je i nadu da će pre otvaranja pruge države potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge između četiri zemlje - Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

- Kada budemo imali brzu prugu Beograd-Budimpešta, nema stajanja na granici, nema maltretiranja na granicama. Putovaće se samo dva sata i 40 minuta iz centra Beograda do centra Budimpešte - rekao je Vučić govoreći o brzoj pruzi te nabrojavši sve pogodnosti dogovorene s Mađarskom a jedna od tih biće i prolazak granice brzim vozom bez zadržavanja.

Vučić je dodao i da će Mađarska zaposliti 200 novih carinika da bi sve brže funkcionisalo.

Vučić je istakao da Česi rade brze prugu prema Bratislavi, a da se odatle gradi pruga ka Budimpešti, kao i da se do mađarske prestonice radi i sa severa, iz Varšave i iz Krakova.

Kada je reč o zelenim koridorima zbog kojih teretni saobraćaj neće čekati satima na granici, Vučić je kazao da postoje veliki planovi za granični prelaz Horgoš-Reske.

- Pravimo mega projekat za granični prelaz Horgoš-Reske, da bi ljude što manje čekali. Imamo još mnogo projekata. Nastavićemo u tome. 

Predsednik Srbije je rekao da je da će uskoro biti realizovan projekat naftovoda, između Novog Sada i Alđe i da se do kraja godine očekuje da bude završena studija izvodljivosti, nakon čega će moći da se započne izgradnja naftovoda.

- Što se gasa tiče, mi ćemo dalje da budemo partner Mađarskoj u snabdevanju gasu, kao što je Mađarska nama bila decenijama pauzdan partner u snabdevanju gasa Srbijom. Mađarska uvek može da računa na Srbiju, kao što smo mi uvek mogli da računamo na Mađarsku.

On je istakao i da Srbija želi zajedničku berzu električne energije sa Mađarskom i Slovenijom, dodajući da radimo razvoj panonskog koridora za prenos električne energije sa Mađarskom, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

- Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom, sveobuhvatno, infrastrukturno, saobraćajno i energetsko.

Za Srbiju je SVM most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom

Predsednik Vučić poručio je da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) za Srbiju predstavlja most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom, kao i da će politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa sa tom zemljom biti nastavljena. Vučić je istakao ulogu SVM i njenog lidera Balinta Pastora i zahvalio mu što je danas prisutan.

- Želim da se zahvalim Balintu Pastoru što je danas ovde. Za mene, a tu politiku će nastaviti ko god bude upravljao Srbijom u budućnosti, to je politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa. Verujem da se nikada neće više ponoviti situaciju u kojoj ću morati nekog da opominjem da mora da stavlja natpise na mađarskom jeziku jer je to u interesu cele Srbije i našeg naroda. Samo neodgovorni i neozbiljni ljudi to ne mogu da razumeju. Za nas je SVM most  prijateljstva i bratstva sa Mađraskom. Tako je bilo i biće. Iako ima mali broj Srba u Mađarskoj, predsednik Šujok je govorio o njihovoj poziciji. Znam koliko mađarska vlada i mađarski predsednik čine da se oni osećaju veoma dobro, da Mađarsku doživljavaju kao svoju domovinu a da se ponose svojim srpskim rodom. 

- Privilegovan sam i počastvovan što sam mogao da razgovaram sa Vama. 

On je naveo da je sa mađarskim predsednikom razgovarao i o predstojećim izborima u SAD, o situaciji u Ukrajini...

- Jutros sam dobio posebne izveštaje naših službi o situaciji na ratištu u Ukrajini, a znam koliko je mađarski predsednik dobro informisan, pa smo razmenili mišljenja. 

Tet-a-tet sastanak Vučića i Šujoka

U Palati "Srbija" počeo je "tet-a-tet" sastanak predsednika Srbije Aleksanda Vučića i Mađarske Tamaša Šujoka.

Nakon toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske koje će predvoditi dvojica predsednika.

Oni će zatim dati izjave za medije.

Informer

Vučić: Važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje 

- Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske. Ovo je prva zvanična poseta predsednika Tamaša Šujoka Srbiji i predstavlja još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja. 

Razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama, kao i situaciji u regionu.

Značaj ove posete je višestruk, jer će doprineti produbljivanju partnerstva i saradnje u ključnim oblastima - napisao je Vučić na svom Instagram profilu. 

Vučić dočekao Šujoka ispred Palate "Srbija"

Predsednika Mađarske Tamaša Šujoka danas je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Aleksandar Vučić ispred Palate "Srbija".

Svečani doček priređen je uz intoniranje državnih himni Mađarske i Srbije i počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Informer

 

Na dočeku predsednika Mađarske su i ministri Goran Vesić i Tomislav Momirović.

Program posete

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka mađarskog predsednika ispred Palate Srbije predviđena je u 9.00 časova, posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je ranije iz Predsedništva.

Oko 10.25 časova predviđene su i izjave za medije Vučića i Šujoka.

Dvojica predsednika će oko 15.00 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko - mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid. 

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

"Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Mađarski predsednik doputovao je sinoć u Srbiju, a nakon sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom na Paliću izjavio je da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera.

Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine.