19.12.2015.

07:45

Foto:

Vesti

OVO NISTE ZNALI! Evo kako da naplatite štetu ako doživite udes zbog greške putara!

Informer


Zakon je jasan. Upravljač javnog puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu, objašnja Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Kako kaže Okanović, ako nastane šteta zbog toga što put nije bio bezbedan, upravljač puta dužan je štetu nadoknaditi. U praksi to se najčešće događa zbog neobeleženih rupa na kolovozu, nepostojeće ili pogrešno postavljene saobraćajne signalizacije, leda ili poledice na kolovozu na koje vozač nije bio upozoren, sudara sa većom životinjom na autoputu i slično. 

Odgovornost putara postoji i kada je usled greške učesnika u saobraćaju ili kvara na vozilu došlo do saobraćajne nezgode, a upravljač puta nije preduzeo potrebne mere da ublaži težinu posledica, na primer nije održavao u ispravnom stanju zaštitnu ogradu pa je došlo do sletanja vozila u jarak.  Kada dođe do saobraćajne nezgode, prisustvo saobraćajne policije je obavezno ako je bar jedna osoba povređena, a ako je nastupila samo manja materijalna šteta dolazak uviđajne patrole nije obavezan, ali je veoma je poželjan. 

Putari treba da odgovaraju zbog neobeleženih rupa, leda na kolovozu, neispravne zaštitne ograde..

Osim zapisnika o uviđaju, od dokumentacije treba prikupiti i zapisnik o oštećenju vozila koji možete dobiti nakon takozvanog snimanja štete u svakoj osiguravajućoj kući, predračun iz ovlašćenog servisa ili račun ako ste već popravili vozilo, kao i medicinsku dokumentaciju ako ste pretrpeli povredu. 

Postoje dve adrese na koje se može uputiti zahtev za naknadu štete, i najbolje je uvek obratiti se na obe. Prva je adresa upravljača puta (za državne puteve to je JP "Putevi Srbije", za lokalne puteve i ulice u naselju to su gradovi, odnosno opštine). Druga je adresa kompanije koja obavlja radove na održavanju konkretne deonice puta ili ulice. 

Po pravilu, sa obe adrese će vam stići odgovor da nema odgovornosti sa njihove strane i da se obratite ovom drugom. Tada je najbolje posavetovati se sa nekim stručnim licem (specijalizovanim advokatom ili saobraćajnom veštakom) i nakon toga obratiti se sudu tužbom, ako prema mišljenju stručnih lica postoje izgledi za uspeh u sporu.

JEFTINIJE PUTARINE! Od Beograda do Novog Sada 190, umesto 240 dinara!

.

 

Tagovi: