26.08.2016.

19:04

Foto:

Vesti

PAZITE ŠTA KUPUJETE! Ako ovo piše na proizvodu, NE stavljajte ga u korpu!

Proizvodi koje kupujemo predstavljeni su nam kao sveži i domaći. Međutim, samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda dovoljan je da shvatimo da je reč samo o marketinškim trikovima.

Nutricionista Ivana Bečić izdvojila je neke od skarćenica koje se nalaze na deklaracijama, a iza kojih se kriju sastojci čija je upotreba dozvoljena u prehrambenoj industriju, ali bi ih trebalo izbegavati.

MSG

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina.

Iako tokom decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Veštački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrednost, a daju intenzivan osećaj slatkoće, sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima.

Njihova primena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ali neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog dejstva na zdravlje predmet brojnih istraživanja.

Shutterstock

Za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

TRANS MASNE KISELINE

Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja.

Deklaracija na proizvodu na kojoj se delimično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine trans masnih kiselina.

One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje jer povećavaju nivo ‘lošeg’ LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih obolenja.

NITRITI I NITRATI

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.

U organizmu mogu ometati transport kiseonika u krvi, zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito osetljiva grupa su deca.

E102 i E123

Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe.

Prilikom izbora proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).

Tagovi: