08.09.2016.

12:03

Foto:

Vesti

OPREZ! "WUDY" VIRŠLE OPASNE ZA DECU! Sadrže tri aditiva ŠTETNA ZA LJUDSKO ZDRAVLJE!

Tri od ukupno četiri aditiva koja sadrže popularne "Wudy" viršle nalaze se na crnoj listi dodataka namirnicama.


PAŽNJA, JEDEMO OTROVNI SUTLIJAŠ! Mlečna poslastica sadrži opasni aditiv KARAGENAN!

Roditelji koji daju deci suvomesnate proizvode često se odlučuju upravo za ovaj proizvod tvrdeći da je kvalitetniji od drugih, da sadrži čisto meso, ali im olakšava i to što je ova viršla oblikovana u prirodno crevo. Međutim, ono što ove viršle svrstava u nezdrave proizvode su pre svega pojačivač ukusa koji se krije iza oznake E621 (natrijum glutaminat ili MSG).

Najpre će oštećenja pretrpeti fetus i deca do tri godine života, ali se posledice vide tek kasnije kada se deca suočavaju sa kompleksnijim intelektualnim zadacima

- Sproveden je mali broj studija koje su ispitivale isključivo efekte konzumiranja namirnica sa aditivom E621. Rezultati su veoma različiti, jedna studija tvrdi da dva odsto ljudi oseća zdravstvene posledice, a druga da čak 25% osoba ima zdravstvene smetnje. Prehrambenoj industriji ne ide u korist da troši novac na ova istraživanja, koja će joj komplikovati proces proizvodnje. Reč je o pojačivaču ukusa, a samim tim što je proizvod ukusniji, više potrošača će ga odabrati i proizvođač će više zaraditi - objašnjava nutricionista Jovana Srejić i dodaje:


PAZITE ŠTA KUPUJETE! Ako ovo piše na proizvodu, NE stavljajte ga u korpu!

- Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja gojaznost, dijabetes tip 2, srčani i moždani udar, aterosklerozu, visok krvni pritisak, povišen holesterol. Sve to uzrokuje MSG koji stimuliše stvaranje masnih naslaga u abdomenu, ali i povećava količinu štetnih slobodnih radikala. Deca su četiri puta osetljivija od odraslih. Najpre će oštećenja pretrpeti fetus i deca do tri godine života, ali se posledice vide tek kasnije kada se deca suočavaju sa kompleksnijim intelektualnim zadacima.


TAJNA TROUGLIĆA NA PLASTIČNOJ AMBALAŽI! Proverite oznake na bocama, MOŽDA PIJETE OPASNE HEMIKALIJE!

Međutim, tu nije kraj. Kako kaže naša sagovornica, istraživači nazivaju ovo jedinjenje "ekscitotoksin" što znači da ovaj neurotoksin deluje direktno na moždane ćelije previše iz nadražujući, do oštećenja.

- Apsolutno bi ga trebalo izbegavati, mada se on na etiketama nalazi pod vrlo različitim imenima što predstavlja dodatnu poteškoću.


ZGROZIĆETE SE I ŠOKIRATI: Da bi hleb što duže ostao svež u njega stavljaju...

Pored E621, u ovim viršlama nalaze se i stabilizatori ukusa E 450-452 (difosfati i pirofosfati, tripolifosfati, polifosfati) i konzervans E250 (natrijum nitrit), čija upotreba takođe nije preporučljiva. Istina, nijedan od pomenutih sastojaka nije decidirano zabranila bilo koja zdravstvena organizacija, ali za svaki od njih postoji upozorenje da treba biti oprezan prilikom unošenja u organizam. Svaki od njih je potencijalni uzročnik zdravstvenih tegoba i za svaki postoji preporučena maksimalna doza za konzumiranje. Međutim, i na "Wudy" viršlama kao i na većini proizvoda dostupnim na rafovima, u deklaraciji ne piše količina ovih aditiva koje sadrže.


E250 NATRIJUM NITRIT

Shutterstock

Služi kao sredstvo za konzerviranje. Često konzumiranje nije preporučljivo. Zajedno sa kalijum nitritom dodaje se radi sprečavanja rasta anaerobnih mikroorganizama, za održavanje lepe crvene boje mesa i stabilizaciju arome skladištenog mesa. Svi nitriti su problematični aditivi. U organizmu ometaju transport kiseonika u krvi. Nitriti pokazuju akutnu toksičnost u količinama oko 0,5 grama. Upotreba nitrita nije dopuštena u hrani za decu. Istraživanja takođe pokazuju da nitriti mogu uzrokovati širenje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, kao i da uzrokuju sindrom hiperaktivnosti kod dece. Preporučuje se smanjenje potrošnje hrane iz salamure (slanine, kobasica) kao i izbegavanje pečenja ili prženja takve hrane. Često konzumiranje nije preporučljivo. Po mogućstvu ga treba izbegavati!
Preporučena doza unosa je 0,06 mg/kg telesne težine.


E621NATRIJUM GLUTAMINAT

Shutterstock

Ovo je prirodni pojačivač ukusa i zamena za so. Glutaminska kiselina, konzumirana u hrani u kojoj je sastavni deo proteina, nema učinak na čulo ukusa, ali u slobodnom obliku deluje kao pojačivač. Mnoge namirnice, kao npr. parmezan, paradajz, riba, soja, kvasac, prirodno sadrže određene količine slobodne glutaminske kiseline, dok se u industrijski prerađene namirnice ona dodaje radi pojačavanja slanog ili kiselog ukusa. Pojedina istraživanja pokazuju da glutaminska kiselina može uzrokovati tzv. sindrom kineskog restorana, koji se manifestuje kao osećaj obamrlosti u potiljku, leđima i rukama, ubrzano lupanje srca, bronhospazam, glavobolja i osećaj slabosti, a zabeležen je najčešće nakon konzumiranja azijske hrane. Deca i osobe koje boluju od astme i neurodermatitisa trebalo bi da izbegavaju ovaj aditiv. Moguće je da uzrokuje alergijske i pseudoalergijske reakcije. Mogući uticaj glutaminske kiseline ili njenih soli u obliku prehrambenih aditiva na nastanak određenih bolesti još nije istražen do kraja, a naučna javnost podeljena je u mišljenju oko bezbednosti upotrebe ovih aditiva. Ipak, mnogi tvrde da ih treba izbegavati!


E450-E452 DIFOSFATI I PIROFOSFATI, TRIPOLIFOSFATI, POLIFOSFATI

Shutterstock

To su sredstva za regulisanje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, emulgatori i stabilizatori. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu, pa unos velikih količina (više od 1,5 do 2,5 grama na dan) može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcijuma u organizmu. Otkriveno je da ljudi koji jedu hranu bogatu fosforom i fosfatima (čips, topljeni sir, bezalkoholni osvežavajući napici...) imaju smanjenu količinu kalcijuma u serumu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom kod dece, ali nauka o tome još nema konačno i jasno mišljenje. Često konzumiranje nije preporučljivo. Vidi E338.
Preporučena upotreba je 70 mg/kg telesne težine (ukupno fosforna kiselina i svi fosfati).

 

Tagovi: