18.11.2016.

09:45

Foto:

Vesti

RODITELJI, PAZITE GDE VODITE DECU! Dečije igraonice po Srbiji rade BEZ IKAKVE KONTROLE!

Hrana koja se poslužuje posebna je priča. Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema, a potom služi deci
Zoran Nikolić, NOPS

Da li znate šta sve rizikujete kada odvedete dete u igraonicu?

Prema rečima stručnih sagovornika Zaštitnika potrošača, mnogo, jer zdravlje i bezbednost dece nemaju cenu. Ovi objekti rade bez ikakve kontrole! Epilog su nesrećni slučajevi poput nedavnog trovanja 21 mališana salmonelom u Leskovcu, ali i povrede na spravama za igru koje nemaju nikakav atest. Hrana koja se služi deci takođe nije ni pod kakvom kontrolom, a pod znakom pitanja je i stručnost animatora koji čuvaju i zabavljaju decu.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, upozorava da je poslovanje većine igraonica često na samoj ivici zakona. Kako kaže, reč je o svim onim lokalima koji nude prostor i druge prateće usluge za razne vrste slavlja naših najmlađih.

- Najpre treba da razjasnimo šta su zapravo rođendaonice i igraonice. Uvidom u bazu APR-a, gde je registrovan svaki ovakav objekat, dolazimo do vrlo zanimljivog saznanja: to su zapravo SUR, SZR, STR, ali i mnogobrojne druge uslužne delatnosti. Dakle, ne postoji jasna definicija o njihovom pravnom statusu. Ovo nam je jako bitno da bismo razumeli nastavak priče - objašnjava Nikolić.
    

Polomljene noge, opasni tobogani

Shutterstock

* 31.10. 2016. - proglašena epidemija salmonele u Leskovcu, zaraženo 21 dete. Sumnja se da je do zaraze došlo u jednoj igraonici
* 31. januara 2016. - šestogodišnji D. S. zadobio je u igraonici u Kruševcu trostruki prelom noge
* 1. septembra 2016. - dvogodišnjak propao kroz igraonicu brodić u niškom Čairu
* 20. 10. 2015 - petogodišnjak zadobio frakturu lobanje i hematom na mozgu nakon što je propao kroz mrežu igraonice u supermarketu "Super Vero"
* 22. januara 2014. - četvoro mališana je povređeno kada se u hali na Beogradskom sajmu prevrnuo tobogan na naduvavanje

Koju uslugu zapravo dobija svaki roditelj koji organizuje rođendan za svoje dete? Da li postoji ponuda sa kojom je upoznat i dao je saglasnost za nju? Da li postoji ugovor sa precizno definisanim pravima i obavezama? Da li se dobija račun na kraju slavlja? Ovo su neka od najvažnijih pitanja koja zapravo pokazuju suštinu takvog poslovanja.

- Deo koji se odnosi na bezbednost daleko je ozbiljniji i tiče se svih onih igračaka i sprava na kojima se deca tako radosno igraju. Da li su zaista bezbedne? Imaju li važeći atest za bezbedno korišćenje? Ko odgovara za bezbednost dece koja koriste prostor igraonice i sve što se tu nalazi? Da li roditelji znaju da su zapravo deca i dalje njihova briga - animatori ne čuvaju decu - upozorava naš sagovornik.

Kako kaže, hrana koja se poslužuje posebna je priča.

- Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema a potom služi deci, ali i zbog toga što se nekad i priprema u samim igraonicama koje apsolutno ne zadovoljavaju ni minimum uslova definisanih važećim propisima.

Nikolić upozorava da je rođendan deteta svakako značajan događaj za sve i ne treba dozvoliti da bilo šta prepustimo slučaju, samim tim i pokvarimo slavlje.

- Nekada je izmena regulative upravo posledica uticaja velikog broja zainteresovanih. S obzirom na to da je u našem okruženju sve više pomenutih objekata, neophodno je da preduzmemo sve što možemo kako bismo znali koju uslugu dobijamo i na koji način. Jedino tako će i njihovi vlasnici razumeti realnu potrebu da svaki segment svog poslovanja usklade sa važećim zakonskim propisima i time zaborave priliku za brzim profitom zarad ugrožavanja zdravlja i bezbednosti najmlađih.

Igraonice su u sivoj zoni bezbednosti s obzirom na to da su najčešće u nekom privatnom zatvorenom prostoru
Vesna Stojčić iz "KT arhitekton"

Inženjer Vesna Stojčić iz "KT arhitekton", koja se bavi sertifikacijom igraonica i igrališta, kaže da se stiče utisak da se ništa posebno nije desilo kako bi se bezbednost osetno povećala bar kada su dečije igraonice u pitanju. Kako objašnjava naša sagovornica, bezbednost dečijih igrališta je jedina podignuta na neki nivo, ali bezbednost dečijih igraonica, sportskih terena i luna parkova je diskutabilna jer ne postoje zahtevi njihovih vlasnika da se utvrdi realno stanje.

- Kod dečijih igraonica u privatnom vlasništvu, stanje je praktično nepromenjeno. Što se njih tiče, jedan deo njihovih vlasnika izrazio je određeno interesovanje, ali se tu sve i završilo. Veoma mali broj njih je suštinski prihvatio činjenicu da se igrališta moraju usaglasiti sa pravilima. Pre dve godine radili smo edukaciju državnih institucija (proizvođača i uvoznika opreme za igru, komunalne inspekcije i drugih) o pravilima bezbednosti u dečijim igraonicama, dečijim igralištima, sportskim terenima i luna-parkovima, u saradnji sa Institutom za Standardizaciju Srbije, ali na tome se i završilo. Nikakav pomak nije ostvaren u praksi. Nama se često javljaju roditelji povređene dece, njihovi advokati, komunalni i tržišni inspektori koji ne znaju kome da upute roditelje - kaže Stojičićeva.

Shutterstock

Ona upozorava da su dečije igraonice u sivoj zoni bezbednosti s obzirom na to da su najčešće u nekom privatnom zatvorenom prostoru, ali iz ugla zakona takođe potpadaju pod odredbe i Zakona i obavezne primene evropskih standarda koji su usvojeni još 2009. godine u Srbiji.

- Mi smo pregledali nekoliko igraonica u Srbiji, a procena je da većini nedostaje bar nešto što se tiče bezbednosti. Ovde je najmanje jasno kako je moguće da vlasnici ovih objekata nisu dovoljno zainteresovani za bezbednost svojih korisnika s obzirom na to da se radi o deci. Mi kao kontrolno telo ne obavljamo inspekcijske poslove, već moramo biti angažovani od strane vlasnika da uradimo kontrolu bezbednosti. Što znači da je odluka o proveri bezbednosti isključivo u rukama vlasnika.

Otkriveno 18 nelegalnih igraonica

Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru ove godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila "na crno", a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata.
Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću. Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

Stojčićeva smatra da je deo odgovornosti u ovom slučaju i na roditeljima.

- Takođe, odgovornost je i na roditeljima koji uprkos velikom pisanju medija o ovoj temi i dalje se ne interesuju za bezbednost. Na svu žalost, cena najma nekog prostora za igru ili rođendane kod njih je presudna. Rizici koji postoje u igraonicama i na svim ostalim mestima koje deca koriste su veliki. Povrede koje se dešavaju nisu male - polomljene ruke, noge, povrede vrata i kičme, a nažalost neke su se završavale i tragično.

Prema njenim rečima, zaključak je da svi faktori koji su dužni da poštuju bezbednost, i to prema Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda koji predviđa obaveznu primenu važećih standarda, to ne čine.

- Ono što je evidentno je da svi čekaju strožu kontrolu i konkretne kaznene mere za one koji ne poštuju zakon. Osećaj odgovornosti vlasnika ili nekoga ko upravlja prostorom za igru, koji je prva i najvažnija stvar u zemljama Evropske unije u ovoj oblasti, ovde apsolutno ne postoji iako bi on morao biti glavni oslonac nečega što se zove bezbednost dece. Kada će se oštrije krenuti u borbu sa ovim problemima zavisi od nas i od naše rešenosti da nam se deca igraju samo na bezbednim igralištima.

Iz sanitarne inspekcije nismo dobili odgovore na pitanja da li i koliko često kontrolišu higijenske uslove u ovim objektima, kao i kakvi su rezultati tih kontrola.

 

 

 

 

Tagovi: