28.11.2016.

09:59

Foto:

Vesti

DA LI ZNATE KOLIKI JE PRAVI ROK TRAJANJA NAMIRNICA?! SAMO JE MED VEČAN, sve ostalo je kvarljivo!

Datum na deklaracijama koji označava rok trajanja odnosi se na kvalitet proizvoda, a ne na bezbednost. Odnosno, ako se namirnice pravilno čuvaju, mogu se konzumirati i nakon datuma utisnutog na ambalaži. Stručnjaci savetuju da je uvek poželjno u sve to uključiti čulo vida i mirisa. Ono što potrošače često zbunjuje je i to što postoji više natpisa koji označavaju rok trajanja.

PRODATI DO - označava do kog datuma prodavnica sme da drži proizvod na prodajnom mestu (policama, frižiderima, vitrinama). Nakon tog datuma, proizvodu opada kvalitet, ali se sme koristiti još nekoliko dana, pod uslovom da se pravilno čuva.

ROK TRAJANJA - ovo je jedini datum nakon kog proizvod nije bezbedan za upotrebu.

UPOTREBLJIVO DO/NAJBOLJE UPOTREBITI DO - ove oznake pokazuju do kog datuma će određeni proizvod zadržati najbolji kvalitet (ukus, miris, teksturu, hranljivu vrednost). Nakon ovog datuma, kvalitet će početi da opada, ali je namirnica i dalje bezbedna za upotrebu pod uslovom da nije otpakovana iz originalnog pakovanja. 

Jedna od velikih zabluda je da hrana u konzervama ima neograničen rok trajanja

Prema rečima tehnologa hrane Ivane Mirković, jedna od velikih zabluda je da hrana u konzervama ima neograničen rok trajanja.

- Iako većina ljudi misli da godinama možemo da čuvamo neotvorene konzerve, kvalitet tih namirnica najčešće će se promeniti posle dve godine od datuma pakovanja. Iako zbog načina pripreme hrane i spremanja većina bakterija ne može da preživi taj proces, hrana se neće pokvariti, ali se najčešće menja ukus. Zbog toga se u hranu u konzervama stavlja veća količina soli od uobičajene.

Prema preporuci Agencije za bezbednost hrane, limun se može čuvati u frižideru do dva meseca, a u zamrzivaču do četiri. Jagode će u frižideru opstati od pet do sedam dana, a u zamrzivaču do osam meseci. Šargarepa će ostati sveža i do pet nedelja u frižideru, a u zamrzivaču je možete čuvati i do godinu dana. Paprike mogu u frižideru "opstati" i do dve nedelje, a u zamrzivaču i celu godinu. Jaja nikako nemojte držati na sobnoj temperaturi. U frižideru su bezbedna do mesec dana, a sveže mleko najduže jednu nedelju.

Informer
Informer
Informer
Informer

 

Tagovi: