30.09.2017.

10:12

Foto:

Vesti

OPASNO NAS VARAJU NA ZDRAVOJ HRANI! Ovsene pahuljice s voćem, a voće TEK U TRAGOVIMA!

Potrošači moraju da budu svesni da su ovsene kaše pune šećera i pudinga i da nisu zdrave
Jovana Srejić, nutricionista

Ovsene pahuljice sa dodatkom voća koje se prodaju u marketima i radnjama zdrave hrane gotovo ne sadrže voće! To je primer kako prodavci uz pomoć naznake "zdrava hrana" povećavaju profit, a potrošačima ostaje zabluda da kupuju kvalitetne, zdrave namirnice.

Beograđanka M. K. požalila se Zaštitniku potrošača da je u "Amanu" kupila ovsene pahuljice "aloro" sa sušenom brusnicom, ali da u su u pakovanju bila samo dva zrna tog voća.

Sadržaj ovsene kaše

* ovsene pahuljice, 48 odsto
* biljna masnoća
* fruktoza
* šećer
* kukuruzni skrob
* so
* prirodno identična aroma brusnice
* regulator kiselosti E500
* sušena brusnica, 16 odsto
* sojino mleko u prahu
* gluten i soja

Shutterstock

Ova "zdrava hrana" je nezdrava

* keks
* ekspandirane žitarice
* musli
* integralni štapići
* energetske pločice
* lanene pločice

- Kada sam otvorila pakovanje, unutra sam zatekla samo malo ovsenih pahulja, nešto kao mrvice, i bukvalno dva zrna brusnice. Bila sam šokirana i besna. Sipala sam ceo sadržaj u činiju i ponovo počela da mešam kašikom ne bih li našla još malo voća, ali to se nije dogodilo - požalila nam se ova Beograđanka i dodala da joj je sumnjivo i što je taj proizvod već dugo na sniženju i košta 100 dinara.

M. K. je otišla u "Aman" da reklamira proizvod, ali su joj prodavci rekli da nemaju obavezu da joj vrate novac.

- Prodavačica mi je objasnila da nisu u obavezi da mi vrate novac jer, prvo, na deklaraciji nije naznačeno koliko ima voća u kesici, a drugo, "Aman" ne odgovara za proizvode, već sami proizvođači ili uvoznici. Još gore sam se osetila kada sam shvatila da nemam kome da se požalim i da mogu samo da se borim sa vetrenjačama - kaže M. K.

Da su na pakovanjima raznih žitarica uočljive poruke o količini vitamina i voća, što zapravo nije istina, potvrdila nam je i nutricionista Jovana Srejić. Ona smatra da bi ti proizvodi zbog količine šećera trebalo da se nalaze među slatkišima, a ne na policama zdrave hrane.

- Normativ za voće u ovsenim pahuljicama nije naznačen na kesici, pa samim tim potrošač nema pravo da tuži proizvođača, prodavca ili da reklamira proizvod. S druge strane, potrošači moraju da budu svesni da su te ovsene kaše pune šećera i pudinga i da nisu zdrave, iako im cena nije zanemarljiva - kaže Jovana Srejić.

Ona dodaje da većina industrijskih žitarica upravo zbog toga nije poželjan doručak.

- Ako je hrana industrijski obrađena, onda sadrži više veštačkih sastojaka u koje se običan kupac ne razume. Uprkos tome, pahuljice se u prodavnicama nalaze na policama sa zdravom hranom. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju, a nju dodatno podstiču marketinške agencije koje ističu samo dobre strane, kao što su vitamini i minerali - naglašava Jovana Srejić.

100 dinara na sniženju koštaju ovsene pahuljice "aloro"

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) objašnjavaju da smo obmanuti porukom "zdrava hrana", jer potrošači ne znajući kupuju upravo ono što žele da izbegnu - mnoštvo nezdravih masti, šećera, aditiva, konzervansa, emulgatora.

- Svaka reklama ima cilj da proda proizvod. Zloupotrebe u reklamiranju su česte i opasne, posebno kada je hrana u pitanju. I u Srbiji cilj opravdava sredstvo, pa se pod etiketom "zdrava hrana" lažno promovišu mnogi nezdravi proizvodi - kažu u NOPS.


NE ZAVARAVAJTE SE, OVA HRANA NIJE ZDRAVA! Biljni sirevi su ČISTA HEMIJA!

5 NAJVEĆIH LAŽI O ISHRANI kojima uništavate svoje zdravlje!

PAŠTETA IZAZIVA RAK DEBELOG CREVA! Ako je jedete svakog dana OZBILJNO SE IGRATE SA ŽIVOTOM!

 

 

 

Tagovi: