13.11.2017.

10:10

Foto:

Vesti

PISMENA ISPOVEST BANKARKE O KREDITNOJ PREVARI VEKA: Svesno smo obmanjivali klijente! Morali smo da hvalimo kredite u švajcarcima!

 

Reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit
Bankarska službenica

Bivša bankarska službenica iz BiH priznala je da je od nadređenih dobila uputstvo da klijentima sugeriše podizanje kredita u švajcarskim francima. Ona je sugerisala podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF, u spornom periodu počevši od 2005. godine, kad su takvi toksični krediti plasirani na tržište, obavestili su iz Udruženja "Franak", iz kog ističu da poseduju overeno priznanje ove službenice banke.

- Uputstvo nadređenih bilo je da klijentima treba napomenuti kako je reč o "najpovoljnijim" kreditima, te da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih svetskih valuta, čime bi se smišljeno zavarali da nema rizika od rasta kursa.

DRAMA U SMEDEREVSKOJ PALANCI! Zbog kredita u švajcarcima SAMOHRANOJ MAJCI PRODAJU KUĆU, i sa šestoro dece izbacuju na ulicu!

Službenica je, prema ovom uputstvu, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svesno i s namerom kreirala jedan do dva postotna boda nižu promenljivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge pozajmice, kako bi se budući korisnici doveli u zabludu da uzimaju jeftiniji kredit, saopštili su iz Udruženja "Franak".

KRAJ AGONIJE ZA ZADUŽENE U ŠVAJCARCIMA?! U Novom Sadu pred sudom OBOREN prvi stambeni kredit u švajcarskim francima!

Oni navode da, prema izjavi bankarske službenice, klijente nisu upozoravali o mogućim negativnim posledicama i visokim rizicima kredita u švajcarskim francima. Štaviše, preporučivali su se takvi krediti.

Pixabay

- Da je tako, možda najbolje svedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita, te da su bankarske službenike koji su radili na kreditima ocenjivali prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF - ispričala je ova službenica banke i dodala:

- Reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit.

Iz Udruženja "Franak" ističu da se, bez obzira na to što je ovo slučaj iz susedne države, radi o istoj praksi u bankama koje posluju na području regiona.

PROPAST Uzeo zajam vredan 88.000 evra, vratio 105.000, a ostalo mu još 100.000!

- To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruženju "Franak" godinama govorimo u javnosti - reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit. Banke su takve kredite plasirale bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih porodica.

22.000 porodica u Srbiji je zaduženo u švajcarskim francima

Iz pomenutog udruženja tvrde da imaju pouzdana saznanja o svedočenjima bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvosmisleno svedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule evro i valutne klauzule CHF, kao ni na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima.

- To je dokaz da uprave banaka svesno i s namerom nisu naučile lične bankare o tim rizicima i razlikama, te su tako putem njih svesno i s namerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruženje "Franak" ovim putem apeluje na savest zaposlenih u bankama, i molimo da nam se jave i progovore o uputstvima i naredbama koje su dobijali od pretpostavljenih. Posebno apelujemo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mesta i svoju budućnost. Sledite primer službenice iz susedne BiH i pomozite da istina napokon izađe na videlo! - poručuju iz Udruženja "Franak".


 


 

Tagovi: