22.12.2017.

16:17

Foto:

Vesti

OD JANUARA 2018. KAFA SKUPLJA 10%! Uvođenje akciza PADA NA TERET POTROŠAČA!

Uvođenje akciza na kafu od 1. januara 2018. godine, dovešće do poskupljenja ovog proizvoda minimum 10 odsto. Trgovci i proizvođači nemaju nameru da se odreknu zarade, te će ovaj namet ići na štetu potrošača. Treba napomenuti da je kafa u proteklih godinu dana već poskupela u proseku oko 10 procenata, te će nas tako u roku od godinu dana proizvođači udariti dva puta po džepu.  

Kafa će sigurno da poskupi i to minimum za iznos akcizePetar Bogosavljević, Pokret potrošača

Uprkos tome što su se čelnici pojedinih proizvođača kafe oglasili ovim povodom tvrdeći da će oni snositi ovaj namet, jer im ide u prilog zbog toga što markice sprečavaju šverc, ekonomisti i stručnjaci smatraju da kupce neće zaobići poskupljenje. 

Ekonomista Saša Đogović je uveren da će do povećanja cene kafe ipak doći. 

- Ako pogledamo oktobar 2017. na oktobar prošle godine, cena u kategoriji čaj/kafa/kakao porasla je za 8,9 odsto i to povećanje dominantno se odnosi na kafu - navodi Đogović. 

10 NAJPRLJAVIJIH TRGOVAČKIH TRIKOVA: Ovako nam prodavci legalno OTIMAJU PARE!

Kako kaže, to bi moglo da čak i poveća prodaju kafe slabijeg kvaliteta na pijacama i tu svoju ulogu svakako ima inspekcija, koja bi to trebalo da kažnjava. 

- U svakom slučaju, reč je o proizvodu neelastične tražnje i uz poskupljenje kafe ne bi trebalo očekivati da se smanji promet - smatra Đogović.

Akciza na neprženu kafu iznosi 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu i od tog poreza se očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine. 

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača takođe smatra da će kafa sigurno da poskupi i to minimum za iznos akcize.

- Treba očekivati rast maloprodajne cene kafe najmanje za oko deset odsto - smatra Bogosavljević.

NE DAJTE DA VAS LAŽU, TO NIJE KAFA! '2 u 1' i '3 u 1' pune opasnog akrilamida!

S druge strane, saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić smatra da uvođenje akcize na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače.

Zaštitnik potrošača vam u tabeli prikazuje koliko je cena kafe u maloprodaji skočila u poslednjih godinu dana, ali i koliko će koštati već sledećeg meseca ukoliko teret akcize padne na novčanike potrošača. Proizvođači su poskupljenje u toku prošle godine pravdali cenom skokom cene sirove kafe na svetskom tržištu.


Tagovi: