25.05.2019.

13:17

Foto:

Vesti

U CELOM SVETU JE DŽABE, SAMO U SRBIJI 40 DINARA! Mekdonalds nigde osim kod nas NE NAPLAĆUJE KEČAP

Kompanija "Mekdonlads" ne posluje na svim tržištima isto, pa dok potrošačima širom sveta nudi besplatno pojedine proizvode, dok drugima, sa znatno, nižim standradom, iste proizvode naplaćuje i to ne baš malo!

Molim?!

Ne razumem kakav je to način prodaje i uopšte funkcionisanja da vam je kesica kečapa svuda u svetu besplatna, a da je u Srbiji naplaćuju.
Goran Papović, NOPS

Jedna od takvih stvari jeste njihov kečap, spakovan u kesicama, koji je u većini inostranih zemalja potpuno besplatan i ukoliko ga želite uz obrok ili pomfrit, dobićete ga. Međutim, to za potrošače u Srbiji ne važi, jer svaka kesica ovog namaza naplaćuje se, verovali ili ne, po 40 dinara. Da stvar bude još gora, do pre samo par meseci, isti kečap sos u kesici od deset grama koštao je svega 20 dinara, ali je njegova cena udvostručena.

Na ovo nam je ukazala i Jelena Mišković koja već godinama živi i radi u Nemačkoj i koja je bila šokirana kada je u jednom restoranu ovog brzog lanca dodatno platila kečap.

(VIDEO EKSPERIMENT) NIT SE UBUĐALI, NIT SE USMRDELI! ČUVALI SMO "MEKDONALDS" BURGERE 15 DANA VAN FRIŽIDERA! Jasan dokaz da je "Mekova" hrana PUNA HEMIJE

 

"Mekov" kečap pun šećera

Analiza koju je za Zaštitnik potrošača uradio na Institutu za opštu i fizičku hemiju pokazala je najviše šećera, 22 grama na 100 grama proizvoda, sadrži onaj najskuplji i čuveni "hajnc" kečap, dok ga, verovali ili ne, u stopu prati kečap iz "Mekdonaldsa". U 100 grama "mekovog" kečap sosa ima čak 21.1 odsto šećera i 35 odsto paradjiza.
Prema rečima nutricioniste Milke Raičević skriveni šećer je "najveće ljudsko zlo".
- Prehrambena industrija ga trpa u sve namirnice kako bi potrošači postali zavisnici. Dijabetes i gojaznost su u porastu, a šećer, koga ima u skoro svim namirnicama, najveći je krivac. Šećer se često dodaje pri izradi slanih stvari da bi se poboljšao ukus. Naša nepca su navikla na ukus šećera, imamo te prehrambene navike, pa nam taj ukus jako odgovara i odmah nas privlači hrana koja sadrži šećer. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je šećer postao droga, a prema statistici, svaki čovek u proseku u organizam unese četiri puta veću dozu šećera od preporučene - kaže Raičevićeva.

- Moja deca obožavaju da jedu u "meku" i gde god odemo moraju tamo da se počaste. Šetali smo gradom, išli Knez MIhajlovom i rešili da svrati u ovaj restoran na Terazijama. Naručio je ko je šta hteo i uredno sam sačekala našu hranu. Bacila sam pogled na tacne i videla da nema kečapa, zamolila sam devojku da mi spakuje još četiri kesice kečapa, što je ona uredno uradila i rekla mi da je to još dodatnih 160 dinara. Kada sam je šokirana upitala: "Zašto to plaćam?", odgovorila mi je: "Pa, keseica kečap sos košta 40 dinara.". Zaista sam bila zaprepašćena, ne zbog iznosa, već zbog takvog pčoslovanja. Pa, ovaj dodatak u Nemačkoj je potpuno besplatan, a ne mogu da verujem da se Srbima naplaćuje. Bruka i sramota - podelila je svoje ni malo prijatno iskustvo za Zaštitnik potrošača Jelena M.

Prema rečima stručnjaka ovo je krajnje neprofesionalno i nepošteno poslovanje kako prema našim potrošačima, tako i prema našem tržištu. Kada imate lanac restorana bilo gde da se nalazite uslovi i kvalitet moraju biti isti sve. 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović najoštrije je osudio ovakvu poslovnu praksu, naročito imajući u vidu da se radi o najpoznatijem lancu brze hrane koji je omiljen među potrošačima.

- Ovo je neverovatno i za svaku sankciju! I naravno, kao i u svakoj borbi za tržište i što veću zaradu stradaju potrošači. Valjda je cilj neke firme da bude što bolja i povoljnija, ako je već popularna među kupcima, a ne da ih oštećuje na ovakav način, kao što "Mek" radi u Srbiji. Pa, gde ste još videli da se prilozi naplaćuju dodatno?! To nigde ne postoji, čak ni u najelitnijim restoranima. Zaista ne razumem kakav je to način prodaje i uopšte funkcionisanja da vam je kesica kečapa svuda u svetu besplatna, a da je u Srbiji naplaćuju. Čak i da je pet dinara, to prosto nije ispravno - objasnio je Papović i dodao:

(VIDEO) SVI DETALJI VELIKE "MEKDONALDS" PREVARE! Otkrili smo kako nam TAČNO OTIMAJU PARE!

- Smatram da poslovna politika mora da važi za sve, bilo da restoran imate u Srbiji, Americi, Sloveniji, Bugarskoj. I dalje sam šokiran činjenicom da kečap naplaćuju, a što je još gore, njegovu cenu dvostruko povećavaju - ističe naš sagovornik.

Odgovor bez logike

Kada ih je nedavno jedan korisnik pitao zašto se samo u Srbiji naplaćuje kečap, iz Mekdonaldsa su mu odgovorili "da su cene svih njihovih proizvoda adaptirane u odnosu na tržište".
Da ovakvo objašnjenje nema nikakvog smisla, ukazuje to što ni jedan objekat brze hrane u Srbiji kečap, kao ni većinu priloga, ne naplaćuje, a uz sve to cene burgera i pljeskavica su daleko povoljnije.  

 

Tagovi: