11.06.2019.

15:52

Foto:

Vesti

U PLJESKAVICE NAM UBACUJU TOALET PAPIR! Inspekcijskom kontrolom fast-fudova otkriveni zastrašujući sastojci roštilja

Fast-fudovi u Srbiji prodaju pljeskavice i ćevape u kojima se često uz meso nalaze krompir, žitarice, povrće, voće, alkohol, raznorazne aditive, pa čak i toalet papir, pokazala je velika analiza Veterinarske inspekcije. Iako je Zakon izuzetno popustljiv i dozvoljava da u roštilju ima tek 14 odsto mesa, veliki broj kioska brze hrane ni ovo ne poštuje i u mleveno meso ubacuju bukvalno sve i svašta kako bi maksimalno uštedeli.

Analize su utvrdile da je veliki problem i sa punjenim proizvodima sa roštilja, jer u njima gotovo i da nema mesa, baš kao i u jelima od piletine, jer se masovno sa mesom melju i koske. Da sve bude gore, osim ovih prevara, lanci fast-fudova sve češće nabavljaju meso na crno, koje nije ispitano, pa je inspekcija u jednom broju uzoraka pronašla i prisustvo izuzetno opasne bakterije salmonele.

Povodom ovih alarmantnih podataka predstavnici udruženja potrošača za naš list tvrde da je neophodno izreći rigorozne kazne zbog prevara koje spadaju u privredni kriminal, dok lekari upozoravaju da sve ovo može biti izuzetno opasno zbog velikog broja ljudi koji su alergični na gluten ili soju i koji, kada kupe pljeskavicu ili ćevap, ni ne pretpostavljaju da se unutra nalazi ogromna količina sastojaka koji mogu da im izazovu burne reakcije, često i opasne po život.

U okviru poslednje velike kontrole objekata brze hrane u Srbiji, Veterinarska inspekcija je uzela na analizu 1.265 uzoraka mlevenog mesa, ćevapa i svežih kobasica. Od ovog broja 97 uzoraka nije odgovaralo propisanim parametrima kvaliteta, niti sadržalo dovoljno proteina, 52 nisu bili svojstvenog ukusa, mirisa i konzistencije, 37 je imalo veliku količinu nedozvoljenih aditiva, osam veliki procenat kalcijuma, dok je u čak 29 pronađeno prisustvo salmonele.

Ubacuju svašta

Šef odseka Veterinarske inspekcije za Beograd Dušan Ljuština rekao je za Zaštitnik potrošača da nemali broj fast-fudova posluje veoma neodgovorno, zbog čega su neophodne česte kontrole.
- Zakon je jasan i svako mleveno meso, ćevap ili kobasica moraju da budu pravilno oblikovani, da imaju stabilnu boju, miris i ukus i obavezno makar 14 odsto proteina. Međutim, veliki broj objekata brze hrane opredelio se da se bavi nečasnim poslom, pa umesto mesa ubacuju raznorazne druge stvari da bi uštedeli. To najčešće postignu sa velikom količinom masnog tkiva, soje ili ugljenih hidrata, uglavnom barenog krompira ili hleba, koje zamese u masu za meso. Još gori je slučaj sa punjenim pljeskavicama ili ćevapima, gde se nauštrb mesa ubacuju žitarice, povrće poput pečuraka i paradajza, voće i vino ili neka druga alkoholna pića, da bi dalo odgovarajući šmek. Ništa to ne bi bio toliki problem da oni ispoštuju onih zakonskih 14 odsto proteina, ali ne možete nekome prodavati gurmansku pljeskavicu, a onda da u njoj ima više svega drugog nego samog mesa, koji je osnovni sastojak tog proizvoda - otkrio nam je Ljuština.

(VIDEO) EKSKLUZIVNI TEST ZAŠTITNIKA POTROŠAČA! Evo kakvu kafu STVARNO PIJEMO! Pokušajte i sami - NIJE TEŠKO!

On tvrdi da je od svih ovih sastojaka koji se ubacuju u pljeskavice, ćevape i kobasice mnogo gore dodavanje zabranjenih aditiva i nabavljanje mesa na crno, jer ono nije pregledano i često sadrži opasne bakterije. Zbog svega toga sve češće se izriču rigorozne kazne od 30.000 za fizička lica i 300.000 dinara za firmu, a ako se prekršaji ponavljaju, kazne se dupliraju ili se izrekne trajna zabrana rada.
- Veliku muku mučimo i sa raznoraznim aditivima koji se ubacuju, poput vinobrana, koji koriste da bi ćevapi i pljeskavice što duže zadržali onu prepoznatljivu boju. Uz sve to, možda i najveći problem je što fast-fudovi i restorani često kupuju meso na "crno" i ono uglavnom nije pregledano, pa može da sadrži razne bakterije poput salmonele. Tako smo pre nekoliko meseci imali slučaj onog čuvenog restorana na Ibarskoj magistrali gde smo pronašli 12 tona mesa bez ikakve potvrde o poreklu. Tog čoveka smo otkrili tako što je u Svilajncu policija uhapsila neke lopove koji su krali stoku i oni su priznali da su je njemu prodavali. To su izuzetno opasne stvari i zbog toga se bez milosti izriču rigorozne kazne. Kada neko ponavlja prekršaje, sudije znaju da dupliraju kaznu, ali i da izreknu privremenu ili trajnu zabranu rada. To je neophodno, kao i naše svakodnevne kontrole, jer ovakve stvari moraju da se iskorene - naglasio je Ljuština i rekao da raznoraznih marifetluka ima i sa piletinom:
- Ljudima često nije jasno šta znači parametar veće količine kalcijuma u mesu. To se često dešava sa piletinom jer je melju zajedno sa koskama kako bi uštedeli. To ne sme da se dešava jer ako neko prodaje punjeno pileće belo, onda kupac ne sme da dobije koske i raznorazne nadeve, nego piletinu - jasan je naš sagovornik.

Informer

Opasno po zdravlje

Ovo nam je potvrdio i jedan od naših najvećih stručnjaka za meso doktor veterine Branko Velebit, koji je otkrio da je u jednom broju fast-fudova prilikom analize pronalažen i roze toalet papir u mlevenom mesu.
- Ljudi stalno upiru prstom na ove strane lance brze hrane, a ja uvek napominjem da je mnogo gora situacija sa roštiljem koji mi ovde jedemo na kioscima brze hrane. Prilikom analiza tu smo zaista pronalazili sve i svašta, toliko da smo se i mi stručnjaci zaprepastili. Mogu da vam dam primer da smo u nemalom broju objekata brze hrane na jugu Srbije, koji je inače poznat po roštilju, pronalazili toalet papir u pljeskavicama i ćevapima. Oni su dotle išli da papir zamese u mleveno meso samo kako bi uštedeli koji dinar - ispričao nam je Velebit.

Varaju i na vešalicama

Prevara nema samo na mlevenom već i na znatno kvalitetnijem mesu.
- Zna se po pravilima šta je vrat, šta je vešalica, šta je biftek. Uprkos tome, i tu postoje prevare - da umesto vešalice, koja je deo koji se "skida" od leđa, dobijete neki deo plećke, koja je mnogo masnija i jeftinija - ističe Dušan Ljuština.

Koliko su sve ove stvari opasne za naše zdravlje, objasnila nam je doktorka Branka Grujić, koja tvrdi da aditivi jako loše deluju pogotovo na mlade, dok oni koji su alergični vrlo lako mogu da imaju velike zdravstvene probleme zbog skrivenih sastojaka u mesu. Ona je napomenula i da meso kupljeno na crno i loša higijena sa sobom nose bezbroj opasnih bakterija koje mogu i da vam ugroze život.
- Brza hrana, u koju spada i roštilj, svakako je užasno nezdrava i ne bi trebalo niko da je jede. Problem sa tim kioscima na kojima se prodaju pljeskavice, ćevapi i kobasice jeste što nigde nemate deklaraciju koja bi vam rekla šta jedete i onda oni trpaju šta stignu. Najopasniji su ti aditivi, koji su užasno štetni, pogotovo ako imamo u vidu da te fast fudove najviše jedu mladi. Oni uništavaju metaboličke enzime i hormone, onemogućavaju normalan razvoj i izazivaju brojne ozbiljne posledice u kasnijim godinama. Uz to, jako je opasno i što su mnogi ljudi alergični na soju, gluten ili neki drugi sastojak koji oni dodaju u smesu za meso. I onda čovek, primera radi, ne uzme lepinju nego samo pljeskavicu da ne bi izazvao alergijsku reakciju, a ni ne zna da je unutra ono na šta je alergičan. To može da mu napravi strašne reakcije, od dijareje i povraćanja do težih simptoma koji ugrožavaju život. Slična stvar je i sa mesom koje nabave na crno i koje nije pregledano, jer ono može da ima niz ozbiljnih bakterija poput salmonele i brojnih drugih, zbog čega lako možete nedelje da provedete u bolnici u jako teškom stanju i da imate brojne druge posledice - upozorila je Grujićeva.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za naš list da je ovo što je otkriveno u mesu klasičan kriminal.
- Blago je reći da ovde imamo samo prevaru ili stavljanje potrošača u zabludu, ovo je klasičan privredni kriminal. Kada neko ugrožava zdravlje potrošača, predstavlja nelojalnu konkurenciju dobrim proizvođačima, uništava privredu Srbije i pogubno deluje po nacionalni interes, on mora biti najstrože kažnjen. Svi oni kod koji su pronađene nepravilnosti moraju dobiti milionske kazne i za kršenje Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o konkurenciji, i uz to da im se zabrani rad prvo na tri meseca, pa na šest i onda trajno. To je jedini način da rešimo ovaj izuzetno opasan problem - jasan je Bogosavljević.

U CELOM SVETU JE DŽABE, SAMO U SRBIJI 40 DINARA! Mekdonalds nigde osim kod nas NE NAPLAĆUJE KEČAP

Higijena ogroman problem


Ljuština nam je rekao i da se tokom kontrola u velikom broju objekata zatekne jako loša higijena.
- Kada radite sa hranom obavezno je da higijena bude na visokom nivou. Imali smo veliki broj slučajeva gde smo zaticali izuzetno lošu, čak i poražavajuću higijenu i na mestima gde se čuva meso i tamo gde se sprema. Svi ti objekti su naravno po hitnom postupku sankcionisani - objašnjava naš sagovornik.
Koliko je loša higijena opasna objasnila nam je i doktorka Grujić.
- Ne mora meso da bude nepregledano, dovoljno je samo da je higijena loša. Većina opasnih bakterija, pa i sama salmonela, bolesti su prljavih ruku. Fast-fudovi i ostali kiosci brze hrane u Srbiji imaju jako lošu higijenu i zato i stavljaju tolike aditive - jasna je Grujićeva.


 

Tagovi: