21.01.2020.

16:17

Foto:

Vesti

NESAVESNI TRGOVCI UHVAĆENI NA DELU: Pljušte prijave posle kontrole Tržišne inspekcije, EVO ČIME SU KRŠILI ZAKON

Te mere preduzete su zbog kršenja Zakona o trgovini i Zakona o zaštiti potrošača, jer trgovci nisu posedovali isprave za robu koju su stavili u promet. Reč je najčešće o kafi i odevnim predmetima.

Problem su bile i neispravne deklaracije na smrznutoj ribi i neizdavanja računa za prodatu robu, kažu u Tržišnoj inspekciji, piše Zaštitnik potrošača.

Takođe navode da su u istom periodu imali skoro 400 službenih savetodavnih poseta u delu organizovanja i oglašavanja prodajnih podsticaja u skladu sa Zakonom o trgovini.

- To je preventivno delovanje koje treba da ukaže nadziranim subjektima na novine propisane zakonom i da, ukoliko utvrdi propuste, donese preporuke kojim se ti propusti ispravljaju - dodaju u Inspekciji.

Takođe, ako nadzirani subjekat postupi po donetim preporukama, tržišni inspektor neće podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U danima novogodišnjih praznika obavljen je vanredni inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke, kao i lica koja pružaju usluge turističkih vodiča.

Bilo je 35 kontrola, od čega 19 kontrola ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke i 16 kontrola lica koji pružaju usluge turističkih vodiča. U jednom slučaju je utvrđena nepravilnost u radu, zbog čega će turistički inspektori podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Tagovi: