19.05.2020.

17:13

Foto:

Vesti

SRAMOTA! "MOL" KORISTI KORONAVIRUS DA BI PROFITIRAO: Zaštitne maske prodaju na pumpi u NEHIGIJENSKIM USLOVIMA I PO VELIKOJ CENI!

Kompanija "Mol" iskoristila je trenutak pandemije smrtonosnog koronavirusa, koji je zahvatio i Srbiju! U nehigijenskim uslovima i po velikoj ceni prodaju hirurške maske, koje se nose kao obavezna zaštitna oprema!

Na "Molovoj" pumpi ćete za jednu masku morati da izdvojite čak 110 dinara (u apotekama su uglavnom oko 90). Međutim, čak i da zanemarimo ekonomski aspekt, postavlja se pitanje da li je maskama uopšte mesto u takvom prodajnom objektu i neadekvatnim uslovima.

Da biste dobili čistu i sterilnu masku, ona se pakuje u posebne, papirne kese. Kupujte ih isključivo u apotekama ili drogerijama
Dr Žarko Ranković, infektolog

Napominjemo, ove maske su deo medicinske i zaštitne opreme i prodaju se u apotekama, gde stoje u originalnim pakovanjima i sterilnim uslovima. Na "Mol" pumpi izložene su u najlon reklamnoj kesi, a ukoliko ih kupite, dobijete ih u njoj. Stručnjaci su saglasni - takva maska koja se prodaje u tim uslovima uopšte nije bezbedna za upotrebu, štaviše predstavlja rizik!

Jedinstven slučaj

Na ovakvo poslovanje ove naftne kompanije ukazao nam je čitalac Dragan Matić, koji je bio šokiran kada je video da se maske prodaju na benzinskoj pumpi.

- Svratio sam da sipam gorivo. I dok sam čekao da mi prodavac naplati, video sam na staklenoj vitrini u kesi zalepljene hirurške maske. Prvo sam mislio da mi se učinilo, ali onda je bilo sasvim jasno da sam u pravu. U običnoj, najlon kesi stoje izložene maske.

110 dinara košta maska na "Mol" pumpi

Dakle, hirurške maske kojima je mesto isključivo u apotekama, bez pardona možete naći i na "Mol" pumpi.

Verujte mi, to nisam video nigde, a "Mol" nije jedina benzinska stanica u koju sam svraćao ovih dana. Da tako iskoristite ovu epidemiju za zaradu, a da pri tom ugrožavate nečije zdravlje? - ogorčen je Matić.

On dodaje da mu je supruga, koja je zdravstveni radnik, potvrdila da je s razlogom besan, ali je i ona bila zatečena ovom činjenicom.

- Supruga, koja je skoro 30 godina u zdravstvu, prvo mi nije poverovala da sam tako nešto video. Potvrdila mi je da benzinska pumpa nije mesto za to i da takve maske nisu bezbedne za upotrebu. Jer, koliko sam video, oni golim rukama iz kutije vade masku po masku i tako ih prodaju, ne vodeći računa kako je uzimaju.

Da li su ruke čiste, kao i kese u koje ih stavljaju i ko ih sve pipa? Uveren sam da oni ugrožavaju zdravlje kupaca koji nasednu, pa kod njih kupe masku - smatra naš sagovornik.

Informer

 

Ekipa Zaštitnika potrošača obišla je jednu od "Molovih" benzinskih pumpi kako bi se uverila u ovu priču. Bez problema smo kupili jednu hiruršku masku, koju smo platili 110 dinara. Ono što nas je posebno šokiralo bila je činjenica da maske drže u magacinu, zapravo, u nekim prostorijama pored prodajnog dela. Još gore je to što je prodavac bez rukavica otišao i doneo nam masku spakovanu u običnu najlon kesicu sa logom ove kompanije. (pogledajte slike)

Informer

 
"Mol": Poštujemo sve propise

 U "Mol Srbiji" kažu da poštuje sve zakone i procedure Republike Srbije i da postupaju u skladu sa njima. 
- Zaštitne maske koje se mogu kupiti na "Mol Srbija" servisnim stanicama ne spadaju u medicinska sredstva, već u kategoriju zaštitne opreme, što potvrđuje  i mišljenje Agencije za lekove i medicinska sredstva, koja je, saglasno važećim propisima, nadležna za utvrđivanje statusa ovog proizvoda.

Cena je formirana na osnovu tržišnih uslova uz poštovanje svih važećih propisa - kažu u "Molu".

Dr Ranković: Maskama nije mesto na pumpi

Infektolog dr Žarko Ranković smatra da hirurške maske, koje su sastavni deo zaštitne opreme od koronavirusa, ne bi trebalo da se prodaju na benzinskim pumpama.

- Iskreno, malo sam zatečen ovim saznanjem, jer je ovo zaista nešto neuobičajeno. Prvo, ne znamo u kakvim uslovima se one drže.

Drugo, da biste dobili čistu i sterilnu masku, ona se pakuje u posebne, papirne kese. Mora se spakovati čistim rukavicama, bez dodirivanja površine maske, može se dodirivati samo deo koji ide oko ušiju. Ipak u pitanju je nečije zdravlje. Moj savet je da ljudi maske kupuju isključivo u apotekama ili drogerijama koje su za to predviđene - naglašava dr Ranković.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs